“Učenje sreće” Ljiljane Lazarević i “Knjiga lišća” Zdravka Miovčića pred čitaocima u NUB RS

Ilijana Božić
“Učenje sreće” Ljiljane Lazarević i “Knjiga lišća” Zdravka Miovčića pred čitaocima u NUB RS

BANjALUKA - Knjige poezije “Učenje sreće” Ljiljane Lazarević i “Knjiga lišća” Zdravka Miovčića biće predstavljene čitaocima večeras od 19 časova u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci.

O ovim knjigama sa  autorima razgovaraće profesori Duško Pevulja i Ranko Popović.

Profesor Duško Pevulja govoreći o knjizi “Učenje sreće” istakao je da nas slojevita putanja koju nam predočavaju ove pjesme vodi od ožiljaka i patnji tih neizbježnih ureza na duši preko učenja sreće do posvajanja zasluženih ozarujućih trenutaka.

- Izabrani stvarnosni momenti, upečatljivi toposi (kućni prag), dopadljive lirske slike, refleksije i ekspresije fino su jezički uobličeni, uvjerljivo sjenčeći jedan pjesnički svijet koji zrači prepletom duhovnosti i duševnosti - objasnio je Pevulja.

Knjiga “Učenje sreće” objavljena je u izdanju “Odiseje”, a u opisu ovog djela Silvana Hadži Đokić je istakla da poezija Ljiljane Lazarević nije iskaz epike, praznog zamaha i visoke ambicije.

- Njena intimistička vizija govori o radosti i težini života ovde i sada - navela je Hadži Đokić.

Druga knjiga koja će biti predstavljena čitaocima u NUB RS je “Knjiga lišća” Zdravka Miovčića koja je objavljena u izdanju Centra za srpske studije.

U opisu ovog djela književnik Đorđe Nešić je naveo da je Zdravko Miovčić, tanani lirski poeta, vinoljubac i vinopojac, satkao knjigu stihova sukladno zlatnoj jeseni svog života i godišnjeg prirodnog ciklusa.

- Poistovjetivši listove drveća s listovima knjiga, autor lista uspomene, razabirući u njima vječnost trenutaka i trenutke vječnosti. Lakog koraka kroz “pletenije sloves” niže stihove prirodno, kao što lišće s vjetrom i dobom usklađuje svoju sudbinu - zaključio je Nešić.

O književnicima

Zdravko Miovčić do sada je objavio osam knjiga poezije, a neke od njih su “Zašto ti nisam pisao”, “Škrinja i šapat”, “Što je duša skupila”, “Ljubav vinopojca - pjesme o vinu i uz vino” te “Niti đedovih priča”.

Ljiljana Lazarević je do sada objavila nekoliko zbirki poezije, a to su “Put prema sebi”, “Trenutak pre buđenja”, “Gorki spokoj”, “Oblakove ruke” te “Sostenuto”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana