U Gradišci predstavljena knjiga „Nas dva brata"

Milan Vujić
U Gradišci predstavljena knjiga „Nas dva brata"

GRADIŠKA - U Kulturnom centru Gradiška večeras je predstavljena knjiga „Nas dva brata“, autora Vuleta Žurića.

Riječ je o djelu koje se bavi životima dvojice istaknutih ličnosti srpske istorije – braće Stojanović.

Kroz ovu knjigu, Žurić nas vodi kroz biografije doktora Mladena Stojanovića, slavnog partizanskog komandanta, i Sretena Stojanovića, jednog od najznačajnijih vajara u srpskoj istoriji, čiji spomenici Karađorđu i Njegošu krase samo srce Beograda.

Žurić je rekao da je knjiga dokumentarna proza u kojoj ništa nije izmišljeno, jer su životi braće Stojanović nevjerovatni. Oni su se okupljali oko ideje slobodarstva i ideje važnosti obrazovanja.

-Sreten i Mladen su došli iz jedne siromašne svešteničke porodice koja je uspjela da školuje sve kćerke i sinove da završe fakultete - rekao je Žurić. 

On kaže da je Sreten najprije bio poznatiji kao vajar, studirao je u Parizu  i mnogo toga uradio u Beogradu, a Mladen je bio narodni ljekar koji je besplatno pomagao, liječio sirotinju ,te igrao tenis. Kada je počeo rat postao je komadant i vrlo brzo se preselio u legendu zato što je tragično ubijen 1942. godine.

Profesorica književnosti Radana Stanišljević rekla je da knjiga predstavlja jedno malo vraćanje duga  velikoj biografiji, jer su Sreten i Mladen dva imena sa kojim bi se ponosio mnogo veći narod i država. 

Ona je istakla da je Mladen Stojanović neponovljiva jedinstvena ličnost u istoriji, poslije Drugog svjetskog rata.

Prisutnima se na promociji ove knjige obratio i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić koji je istakao da je opredjeljenje Gradske uprave da podrži ovakva djela, odnosno sve priče koje govore o značajnim istorijskim ličnostima iz Gradiške i naše okoline. 

-Takođe na ovaj način nastojimo da mlađim generacijama predstavimo šta znači biti jedan borac i heroj ,kao i jedna veliki umjetnik - dodao je Adžić.

Osim autora, o knjizi su govorili episkop pakračko-slavonski Jovan, profesor srpskog jezika i književnosti Radana Vila Stanišljević i direktor izdavačke kuće „Vukotić Media“ Manojlo Manjo Vukotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana