Tri romana u trci za Sovu

Mirna Pijetlović
Tri romana u trci za Sovu

Banjaluka - U najuži izbor za književnu nagradu "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo ušli su Živojin Ivković sa rukopisom "Obala", dr Petar Pješivac sa rukopisom "Crno pile koje bježi" i Ivan Zlatković, koji je autor rukopisa "Povratak Ž-a (antiutopija)".

Pobjednik konkursa biće nagrađen sa 15.000 maraka i objavljivanjem romana u tiražu od 1.000 primjeraka.

Takođe, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva biće štampani drugoplasirani i trećeplasirani roman.

- Naša ideja je bila da svim piscima sa srpskog govornog područja pružimo motivaciju i priliku da se njihovo djelo promoviše u jednoj od najrespektabilnijih izdavačkih kuća, ali i šire - rekao je direktor Zavoda za udžbenika i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović.

Na konkurs je stiglo 121 djelo iz sedam zemalja, a stručni žiri "Zlatne sove" u sastavu prof. dr Mladen Šukalo, predsjednik, te članovi prof. dr Dejan Đurić i prof. dr Miljko Šindić, imali su težak zadatak da sa liste 12 izabranih rukopisa odaberu najkvalitetnije.

- Drago nam je što naša izdavačka kuća kroz ovu nagradu ima priliku da se promoviše djelima majstora književne riječi. Ova nagrada je na neki način i naša obaveza prema kulturi u Republici Srpskoj, kao i podsticaj izdavaštvu i lijepoj književnoj riječi - rekao je Ristović.

Predsjednik žirija Mladen Šukalo istakao je da konkurs nije bio žanrovski i tematski određen, tako da su na konkurs pristigla različita književna djela. Već od sljedeće godine, pojašnjava on, konkurs će vjerovatno biti profilisan, što će sigurno pružiti veći kvalitet i promociju pojedinih književnih žanrova.

- Moram istaći da, bez obzira na nagrađene radove, određeni rukopisi odišu istinskim kvalitetom i sigurno će biti primijećeni u književnom miljeu Republike Srpske, ali i šire - istakao je Šukalo i dodao da ako bude finansijske mogućnosti, biće odštampano i ostalih devet rukopisa.

Prvonagrađeni

Rade Ristović je najavio da će 4. septembra biti objavljeno ime prvonagrađenog, na dan kada Zavod slavi svoju godišnjicu. Knjiga će biti promovisana na predstojećem Sajmu knjige u Banjaluci u organizaciji "Glasa Srpske".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana