Treći dan "Imperativa" obilježio razgovor sa Milenom Marković

Milanka Mitrić
Foto: B.Brezo

Banjaluka – Razgovor sa književnicom i ovogodišnjom dobitnicom NIN-ove nagrade za roman-poemu "Deca" Milenom Marković, kojeg je vodio Zvonko Karanović obilježio je sinoć treći dan petog regionalnog festivala "Imperativ", u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Kako je Karanović istakao, započinjući priču o romanu, radi se o djelu koje je moguće čitati kao porodični roman, autofikciju, dnevnik, produženi monolog ili kao dramu, jer može da se čita iz više pravaca, te da je zbog svega toga jedinstveno.

- Ovo je prekretnička knjiga, koja se ne sreće na svakom koraku. Puna je emocija, filmična, nežna i okrutna – naveo je on.

Markovićeva je tokom večeri čitala dijelove iz romana, objašnjavala nastanak i realnost djela, te govorila o uvezivanju sjećanja, fotografija i dešavanja iz prošlosti u njegovu strukturu, kao i o svemu što je uticalo da "Deca" dobiju oblik kakav su dobila.

- Perspektiva vezana za sećanja nije tako tačna. Često sve što se desilo jedne godine vežeš za jedan dan, ali težište, poenta i osećaj ostaju tu. To je kada osetiš da nisi važan, da si smrtan. I nije bitno da li si našao taj trenutak u samom sećanju, da li si ga prizvao kroz fotgrafiju, pesmu ili priču. Bitno je da imaš šta da kažeš, da imaš svoju priču – ispričala je Markovićeva o djelu koje u stihovima, kroz nekoliko cjelina prikazuje život jedne žene, njen put, govori o porodici, životnim iskušenjima, odrastanju i prošlosti - put od rođenja do smrti, eros i tanatos.

Istog dana na festivalu je priređeno nekoliko programa, pa su tako posjetioci imali priliku da prisustvuju razgovoru sa Zvonkom  Karanovićem u kafeu "Joko", promociji zbirke "Prije kabura – mrak" Feđe Gudića, objavljenoj u izdanju "Imprimatura", koji će ove godine predstaviti nekoliko svojih autora na festivalu.

U okviru programa "Poeziju će svi čitati" svoje stihove govorili  su pjesnici Đorđe Krajišnik i Stefan Višekruna.

- Gosti koje "Imperativ" dovodi predstavljaju možda alternativniju verziju književnog festivala, to ne znači da je on pankerski festival, on je jedan od rijetkih književnih festivala koji na prvo mjesto stavlja autore i ljude koji se bave književnošću u smislu jedne vrste poštovanja onoga što čovjek radi, ali i kroz uslove koji se autoru omoguće tokom boravka u Banjaluci. "Imperativ" se nametnuo kao jedna od najvažnijih književnih tačaka u regionu - naveo je Đorđe Krajišnik.

Treći festivalski dan završen je programom "Note i slova", u okviru kojeg je Đorđe Krajišnik sa Selvedinom Avdićem razgovarao o njegovim romanima "Sedam strahova" i "Kap veselja".

- Ovakvi festivali oživljavaju umjetničku scenu i grade novu umjetničku publiku i zbog toga su jako važni – kazao je Avdić.

Istog dana održan je i "Bajkovnica", radionica pisanja za djecu, koju je vodila književnica Aleksandrom Čvorović.

U okviru festivala, koji će biti zatvoren večeras, svakog dana od 10 do 20 časova otvoren je sajam knjiga.

 

Danas na programu

13 časova  – Panel sa piscima na temu  "Uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost – Bob Dilan"

17 časova - "Imprimatur predstavlja…" Goran Dakić

18 časova -"Poeziju će svi čitati" – Katja Gorečan I Tanja Stupar Trifunović

19 časova - "Bajkovnica"

19 časova  - projekcija filma o Bob Dilanu – No direction home (prvi dio)

20 časova - razgovor sa Magdalenom Blažević

21:30 – "Note i slova" – Zoran Žmirić

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana