Tinejdžer između svijeta stvarnosti i mašte

Branislav Predojević
Tinejdžer između svijeta stvarnosti i mašte

BANjALUKA- Pisac i dramaturg Siniša Tešanović objavio je nedavno svoj književni prvenac “Gromoviti vitez Vuk” u izdanju banjalučkog “Art printa”.

U pitanju je roman epske fantastike namijenjen mlađoj publici. Knjiga je promovisana na “Glasovom” Sajmu knjige, a Siniša kaže da je ovaj roman ostvarenje njegovih dječačkih snova. Talentovani pisac dugo je vodama u vodama kulture, posebno u pozorišnim, kroz vođenje dramskih sekcija u Derventi i Prnjavoru, ali kaže da je ideja o avanturama Gromovitog viteza Vuka dogo čekala svoju priliku da zaživi na papiru.

- Vuk je jedan neobičan tinejdžer koji upada u zamke puberteta i sve nevolje i izazove koje on donosi djeci. Osim toga on otkriva jedan paralelni univerzum čudnovatih bića protkan slovenskom mitologijom. Svijet koji je tu oko nas, ali koji mi ne možemo vidjeti. To mogu samo odabrani, kao što je junak romana. On je potomak drevnih vitezova koji su kročili Balkanom i tu je da spasi svijet od najezde čudovišnih neprijatelja. Ideju sam dobio prije nekoliko godina, dok sam živio na Malti i onda sam nedugo po dolasku u Prnjavor napisao roman. Ovaj grad je veoma inspirativan sa svim svojim pejzažima i ljudima koji tu žive, a uz to konstantan život i okruženje sa mladima prije svega u pozorištu inspirisalo me da oživim neke od njih u knjizi - rekao je Tešanović.

Fantastika je žanr koji se oslanja na atmosferu i uvjerljivost univerzuma u kojem se dešava priča, a Tešanović kaže da je Vukov svijet nama dobro poznat, iako i prijatelji i neprijatelji stižu iz Podzemnog svijeta?

- Svijet stvarnosti je onaj u kojem Vuk živi, ide u školu, na fudbal, a svijet Smurgl-gorda (drevnog grada) je onaj u kojem žive razna bića o kojima smo imali priliku da čitamo u djelima ili zapisima Vuka Stefanovića Karadžića i Milovana Glišića. Vukovi najbolji prijatelji su Mila i Bucko te Gedeon i Aksentije u drugom univerzumu. Osim toga svaki junak ima i neprijatelje, a to su svakako Pacov i Smradek u školi te Moloh, Zor i Velmira u podzemnom svijetu. Ima ih još koje upoznaje tokom romana, ali ne bih sve da otkrivam - navodi pisac.

Tešanović kaže da je svjestan da u domaćim književnim krugovima postoji određena vrsta potcjenjivačkog odnosa prema žanru fantastike, ali da se takav stav najbolje mijenja kvalitetnim knjigama?

- Ono što mi je bila glavna ideja vodilja jeste da napišem štivo koje će čitati današnji predtinejdžerski i tinejdžerski uzrast. Mi smo odrastali na folkloru pisaca koje sam već pomenuo, kao i uz djela Branka Ćopića, koja su takođe maštovita, bajkovita i inspirativna. Međutim kroz rad u omladinskim pozorištima uvidio sam da djeca čitaju i gledaju predstave koje pokrivaju uzrast do 12 godina, a onda odmah čitaju ili igraju djela koja su recimo za drugi ili treći uzrast srednje škole. Postoji ogroman vakuum za djela koja bi mogla biti zanimljiva tom uzrastu, a naročito dječacima koji mahom nemaju interesovanja za čitanje. Shodno tome htio sam da budem među prvima (ako ne i prvi) koji će se ohrabriti da stvara za tu publiku u RS. S obzirom na to da su mi među omiljenim piscima, J. R. R. Tolkin, Stiven King i Isak Asimov, želio sam da u našoj državi pokažem da se može i ovakav žanr stvarati i njegovati s ciljem da bude poučan, uzbudljiv, a s druge strane razumljiv današnjoj djeci i omladini - jasan je Tešanović.

A book cover with a person in armorDescription automatically generated

Prilikom stvaranja romana Tešanović je imao veoma zanimljivu ekipu saradnika, koji su pomogli da knjiga na kraju izgleda onako kako je on to želio prilikom njenog pisanja.

- Imao sam ogromnu sreću da knjiga izađe onako kako sam zamislio u svakom pogledu. Prije svega ogromnu zahvalnost moram da izrazim Brankici Radonjić, koja je kao lektor uradila odličan posao. Potpuno je shvatila tematiku romana i svojim savjetima, ispravkama i podrškom dala jedan neizbrisiv trag. Uzori u teatru, ali i u svakoj vrsti pisanja za djecu jesu veliki umjetnici Ranko Pavlović i Tode Nikoletić, koji su uradili recenzije. Njihova dramska djela me uvijek iznova oduševljavaju i inspirišu za glumu i režiju, dok njihove pjesme i romani daju jednu posebnu notu i putokaz kako treba stvarati za djecu. Osim njih sjajne ilustracije je radio Dušan Krtolica iz Beograda, student Filozofskog fakulteta i Fakulteta likovnih umetnosti. Genijalac, koji je apsolutno oživio likove romana onakvima kakve sam zamislio. Ništa ne bi bilo bez odličnog tima iz “Art printa” Banjaluka, koji su svim snagama stali uz mene kao autora i pružili  mi maksimalnu podršku. Prije svega Vladimira Stijak Ilisić, na mjestu urednika i Vedran Čičić, koji je bio posebno inspirisan da knjiga postigne ovakav izgled. Na kraju ovog putovanja Ministarstvo prosvjete i kulture RS prepoznalo je i podržalo moj rukopis, što me dodatno ohrabruje za nastavke koji čine trilogiju romana o mladom Vuku - kaže Tešanović.

Roman je predstavljen na Sajmu knjige u Banjaluci, a po riječima Tešanovića prve reakcije čitalaca su premašila i njegove najoptimističnije snove?

- Vjerujem da sam jedan od rijetkih autora koji su imali tu sreću da odmah po objavljivanju djela, imaju mogućnost da izlažu na Sajmu knjige u Banjaluci. Prve reakcije čitalaca su i više nego pozitivne. Do sada je više od 70 čitalaca uzelo primjerak romana, što me veoma raduje i javljaju se da pitaju kada i gdje mogu da nabave još knjiga. Prema tome slijede promocije u bibliotekama i školama širom države, a najviše promocija će biti tokom oktobra, mjeseca knjige - kaže Tešanović.

Takođe on ističe da tokom ove godine planira da objavi zbirku dramskih tekstova za djecu i omladinu, možda i zbirku pjesama. Osim toga u pripremi su još i nastavak romana “Gromoviti vitez Vuk”, zbirka dramskih tekstova za odrasle te kratke mistične i horor priče.

Pozorište

Tešanović se godinama bavi pozorištem u Derventi i Prnjavoru, što je rad koji ga je u velikoj mjeri, kako on kaže, oblikovao i kao pisca i kao čovjeka.

- Rad u pozorištu, naročito sa djecom i omladinom me svakodnevno inspiriše. Slušam i upijam njihov govor, ponašanje, interesovanja i to mi daje mogućnost da stvaram moderna, odnosno savremena djela. Rad u amaterskim teatrima je izazovan. jer imate priliku da stvarate nešto nesvakidašnje, drugačije. U Derventi smo nedavno imali festival “Naših pet godina” koji smo uspješno realizovali, najviše zahvaljujući podršci Mirjane Plisnić, direktorice biblioteke “Branko Radičević”, pod čijim okriljem radi dramski studio. Kroz pet godina rada smo imali 30 premijera, 100 izvođenja, osam festivala sa više od 20 nagrada. Impresivan rezultat koji se zadesio prije svega zahvaljujući ogromnom entuzijazmu. Kroz taj rad stvorena je baza za osnivanje Gradskog pozorišta u Derventi, a osim toga, ove godine imamo i prvog studenta glume Savu Lučića, koji je bio uzdanica našeg omladinskog teatra - rekao je Tešanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana