Tanja Stupar Trifunović dobitnica nagrade "Vasko Popa"

M. M.
Foto: Agencije

BANjALUKA - Pjesnikinja Tanja Stupar Trifunović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Vasko Popa" za knjigu "Zmijštak" objavljenu u izdanju "Arhipelaga", saopštio je žiri ove prestižne pjesničke nagrade.

- Zbirka pesama Zmijštak sastoji se iz četiri ciklusa, "U oštro podne", "Zmijštak", "Istina je destruktivna sprava"i "Ispočetka", kroz koje se pesnikinja kreće prostorima intimnosti i ljubavi, porodice i zavičaja, istorijske pozornice i previranja, i konačno, ambivalentnog pokušaja da se otvori prostor za novi početak. Pesme Tanje Stupar Trifunović razvijaju se kroz motivsko povezivanje dobro poznatih toposa, ali tako što se vešto mimoilaze dominantni narativi unutar kojih se oni po pravilu javljaju u našem pesništvu - navodi žiri.

U saopštenju dodaju da pjesnikinja sa jedne strane razotkriva ove narative kao strategije moći i dominacije, potiskivanja i obesmišljavanja našeg ličnog ali i kolektivnog postojanja, a sa druge strane nudi lirske i trezvene, često opore uvide o međuljudskim odnosima.

Žiri za nagradu "Vasko Popa" radio je u sastavu: Dragan Prole, Marija Šimoković i Stevan Bradić (predsjednik). 

Na konkurs za nagradu pristigle su 54 knjige, a među dosadašnjim dobitnicima su Stevan Raičković, Ivan V. Lalić, Milan Đorđević, Radmila Lazić, Duško Novaković, Živorad Nedeljković, Dragan Jovanović Danilov i drugi.

Nagrada je prvi put dodijeljena 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana