“Tako sam govorio zarad sutra”, knjiga intervjua Srete Tanasića: Svjedočenja o jeziku ovog vremena

Milanka Mitrić
“Tako sam govorio zarad sutra”, knjiga intervjua Srete Tanasića: Svjedočenja o jeziku ovog vremena

BANjALUKA - Svjedočanstva o statusu srpskog jezika u proteklim decenijama, problemi koji se tiču pitanja službene upotrebe jezika i zakona kojim bi to trebalo da bude regulisano, prisvajanja i preimenovanja jezika, samo su dio onoga što je stalo u korice knjige “Tako sam govorio zarad sutra” autora Srete Tanasića.

Tanasić je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, naučni savjetnik Instituta za srpski jezik SANU i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, čovjek koji decenijama na bezbroj načina radi na izučavanju srpskog jezika i pisma.

Među korice ove knjige, u intervjuima koje je ovaj naučnik davao od 2001. do 2020. godine, stalo je mnogo bitnih činjenica koje se tiču različitih strana i problematike srpskog jezika.

- Ova knjiga je izuzetno aktuelna, jer ima za predmet stanje u kojem se nalazi savremeni srpski jezik, kao i procese koji se u njemu odvijaju. To su, pre svega, pitanja najnovije spoljašnje istorije jezika kao odnosa između jezika i društva u kojem on postoji i u čijoj je kulturi jezik jedna od temeljnih vrednosti. Politička i vrednosna izdiferenciranost savremenog srpskog društva odražava se na stavove koje o srpskom jeziku imaju njegovi govorni predstavnici i drugi građani Republike Srbije, ali i svi drugi u zemlji i izvan nje koji su zainteresovani da i uticanjem na jezičku politiku i jezičko planiranje utiču na pravac razvoja srpskog društva. Iz toga sledi da ova knjiga takođe ima i predmet posebne težine i značaja, jer od statusa književnog jezika umnogome zavisi status kulture kojoj on pripada i društva u celini - navodi u predgovoru knjige, naslovljenom sa “Merodavna svedočenja o srpskom jeziku danas” akademik Predrag Piper.

On dodaje da je u pitanju knjiga jednog od najmjerodavnijih tumača procesa i stanja u savremenom srpskom jeziku, čovjeka koji je svoj radni vijek posvetio proučavanju savremenog srpskog jezika iz različitih uglova.

- U ovoj knjizi postavljena su mnoga važna pitanja o srpskom jeziku danas i ponuđeni su dobro obrazloženi odgovori od veoma merodavnog stručnjaka, što knjigu preporučuje da se čita s punom pažnjom i poverenjem - zaključuje Piper.

Knjiga je razdvojena u dvije cjeline, u kojima su izdvojeni intervjui koje je Tanasić davao u posljednjih dvadeset godina. Kako sam Tanasić u uvodnom dijelu napominje, prvim dijelom obuhvaćeni su intervjui koje je dao sredstvima informisanja, a drugim oni koji su dati stručnjacima.

- Svi se tiču srpskog jezika i ćirilice - njihovog statusa u našem društvu i na cjelokupnom srpskom jezičkom i nacionalnom prostoru. Vjerovatno u svakom razgovoru o pokrenutim temama nisam rekao sve što sam mogao ili što je trebalo reći. Nije to zato što nisam htio ili nisam smio da kažem, već zbog situacija u kojim su oni nastajali. To je prosto tako zbog prirode intervjua - navodi Tanasić.

Knjigu “Tako sam govorio zarad sutra” objavila je izdavačka kuća “Čigoja štampa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana