Svjedočanstvo o životu i stvaralaštvu u »Bibliografija« Mladena Šukala

Aleksandra Madžar
Svjedočanstvo o životu i stvaralaštvu u »Bibliografija« Mladena Šukala

Banjaluka - Autori ove monografije, koji su nas pozvali na svojevrsnu duhovnu gozbu, priređenu svome profesoru u čast, kao da su u stvarnosti htjeli da potvrde staru misao da je vjera bez djela mrtva, pa i ona vjera posebne vrste, u svoga učitelja, u ime koje su se prihvatili ovoga zahtjevnog posla, spremni na podvig, da ga prinesu zarad drugog.

Rekla je ovo na promociji knjige Bibliografija Mladena Šukala recenzent ovog djela i profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci Mirjana Stojisavljević i istakla da su autori dr Jelena Janjić, bibliograf-savjetnik u nacionalnoj biblioteci i profesor na Filološkom fakultetu Danijel Dojčinović uradili značajan i odličan posao.

Promocija, koja je održana u ponedjeljak, nešto poslije podne, početak je jedne značajne priče. Mnogobrojni prijatelji, kolege i porodica uveličani su promociju svojim prisustvom, kojim su ukazali poštovanje prema profesoru Šukalu i njegovom radu.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pokrenula je ediciju "Bibliographia universitatum", u okviru koje namjerava da objavljuje i personalne bibliografije profesora oba naša univerziteta, koji to žele i koji smatraju da su uglavnom zaokružili svoj naučni i umjetnički opus.

 - Želimo da izrazimo zadovoljstvo što je prva knjiga u ovoj ediciji Bibliografija Mladena Šukala, redovnog profesora Filološkog fakulteta u Banjaluci i predsjednika Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj, kao i dugogodišnjeg saradnika Narodne i univerzitetske biblioteke RS i, na kraju, mog profesora - rekla je Janjićeva.

Dojčinović se osvrnuo na intervju koji je radio sa Šukalom, a koji će čitaocima biti odlična vodilja kroz stvaralaštvo i život profesora.

- On prati hronologiju života profesora Šukala u tezama datu na samom početku i detaljnije govori o ključnim momentima njegovog rada. Može se reći da su dvije glavne vrijednosti ovog intervjua: s jedne strane osvjetljava okolnosti u kojima je profesor radio, a s druge daje autentično svjedočanstvo o kulturnom životu Banjaluke, čiji je jedan od aktivnijih učesnika decenijama upravo profesor Šukalo - istakao je Dojčinović.

Nadahnuto i sa posebnim poštovanjem Stojisavljevićeva je govorila i o utisku koji se ponese nakon što se zaklope korice ove, kako kaže, "čudesne" knjige.

- Ova je monografija lekcija iz saosjećajnosti, kojoj nas je poučilo dvoje mladih autora, šaljući poruku kako samo treba da radimo pošteno i predano, s vjerom u ono za šta se zalažemo, pri čemu se, po mome sudu, valja držati misli našeg velikog Laze Kostića, koja glasi: "Nema života mislima za koje se ne zalaže život" - naglasila je ona.

Objasnila je da su u profilisanju ove bibliografsko-monografske knjige autori umjeli da se na istančan način povuku u pozadinu, naročito trudoljubiva koleginica Jelena Janjić, čiji uloženi rad prevazilazi svaku pohvalu, a koja je znalački, strpljivo i ustrajno selektovala čak 1.103 bibliografske jedinice prema najvišim međunarodnim standardima za bibliografski opis monografskih publikacija.

Profesor

- Bibliografija mojih objavljenih tekstova predstavlja jednu vrstu životopisa, u kojem je pokazana priroda mog djelovanja sadržanog u "gledanju" (pozorišne, filmske i TV kritike), "čitanju" (književna kritika, književne studije), "pisanju" i "govorenju". Isto tako, ona je svjedočanstvo o svim mojim književnim, umjetničkim i kulturološkim interesovanjima - kazao je Mladen Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana