Svetislav Basara u trci za nagradu Meša Selimović

Kurir
Svetislav Basara u trci za nagradu Meša Selimović

Beograd - Svetislav Basara jedini je pisac iz Srbije uvršćen među pet autora koji su ušli u uži izbor za nagradu „Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2012. godini na prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, prenosi "Kurir".

U konkurenciji za prestižno priznanje su Daša Drndić i Josip Mlakić iz Hrvatske, kao i Andrej Nikolaides i Milorad Popović iz Crne Gore.

Nagrada, koja nosi ime velikog pisca, ustanovljena je odlukom opštine Tuzla 2001, a ovog puta biće dodeljena 7. septembra u okviru 13. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis.

Basara se takmiči s romanom „Dugovečnost”, u kojem je uspio da jednim dijelom objedini komunističku doktrinu i jedinstvenosti i razlike „naših naroda i narodnosti”, odvevši ih u krajnost.

Radeći u frankfurtskom zoološkom vrtu dva srpska iseljenika vode duge razgovore i žučne rasprave o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlje koju su napustili.

Prošle godine nagrada „Meša Selimović” dodjeljena je Faruku Šehiću za „Knjigu o Uni”.

Finale je proteklo u sporu sarajevskog pisca Abdulaha Sidrana i predsjednika žirija, akademika Zorana Lešića povodom neulaska Sidranovog romana „Otkup sirove kože” u konkurenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana