Stižu “Orkanski visovi” u novom ruhu: Strastvena priča o demonskoj ljubavi

Priredila: Ilijana Božić
Stižu “Orkanski visovi” u novom ruhu: Strastvena priča o demonskoj ljubavi

BANjALUKA - Čuvena priča o ljubavi, zavisti, izdaji i osveti “Orkanski visovi” Emili Bronte biće objavljena u novom ruhu u izdanju “Lagune”, a čitaocima će biti dostupna od juna.

Ovaj roman jedini je roman Emili Bronte, a objavljen je prvi put 1847. godine i to pod pseudonimom Elis Bel. Međutim, naredne godine, odnosno 1848. tridesetogodišnja Emili Bronte umire. Nakon Emiline smrti, njena sestra Šarlota Bronte uređuje rukopis “Orkanskih visova” i ovu verziju uspijeva da objavi 1850. kao posthumno drugo izdanje.

“Orkanski visovi” je djelo koje je klasik engleske književnosti, ali u doba kada je objavljen smatralo se da je kontroverzan, jer je neuobičajeno jak opis duševne i fizičke okrutnosti provocirao stroge viktorijanske ideale koji se tiču vjerskog licemjerja, moralnosti, društvenih klasa i neravnopravnosti među polovima.

-”Orkanski visovi” su strastvena priča o intenzivnoj i gotovo demonskoj ljubavi između Ketrin Ernšo i Hitklifa, nahočeta kojeg je usvojio Ketrinin otac. Nakon smrti gospodina Ernšoa, Ketrinin brat Hindli maltretira i ponižava Hitklifa, a on, pogrešno verujući da mu ljubav prema Ketrin nije uzvraćena, napušta imanje da bi se godinama kasnije vratio kao bogat i uglađen čovek - naveli su iz “Lagune”.

Naime, u nastavku romana Ketrin se udala za čovjeka sa susjednog imanja, a onda je umrla.

- Mučen demonima čežnje za izgubljenom ljubavlju, Hitklif će bezosećajno sprovoditi nasilnu osvetu nad dve porodice, dok se u smrti ne ujedini s jedinim bićem prema kojem je osećao bliskost i nežnost - saopštili su iz “Lagune”.

Ovaj roman Emili Bronte otkriva nove slojeve smisla u svakom novom čitanju i ne prestaje da zapanjuje svojom modernošću i relevantnošću za svako novo doba.

U časopisu “Gardijan” navedeno je da “razbarušeno remek-djelo Emili Bronte nije značajno samo zbog svoje divlje ljepote, već i zbog smjelog preoblikovanja same forme romana.”

Ovo djelo na srpski jezik je preveo Živojin Simić.

Film

Roman “Orkanski visovi” poslužio je kao inspiracija za adaptacije koje uključuju film, radio i televizijske dramatizacije, mjuzikl Bernarda J. Tejlora, balet, operu, ali i pjesmu Kejt Buš iz 1978. godine. Film “Orkanski visovi” premijerno je prikazan 1939. godine, a glavne uloge su igrali Lorens Olivije, Merl Oberon i Dejvid Niven. Postoji i filmska verzija iz 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana