Stiže novo izdanje “Komedije” Branislava Nušića: Sva lica “našeg čovjeka” na vlasti

 Ilijana Božić
Stiže novo izdanje “Komedije” Branislava Nušića: Sva lica “našeg čovjeka” na vlasti

BANjALUKA - Knjiga “Komedije” Branislava Nušića kojima je ismijavao ljudsku sujetu, lažno dobročinstvo, glupost i licemjerje biće objavljena u novom ćiriličnom izdanju do kraja mjeseca.

Izdavač je “Laguna”, a djelo objedinjuje komedije “Narodni poslanik”, “Sumnjivo lice”, “Protekcija”, “Gospođa ministarka”, “Mister Dolar”, “Ožalošćena porodica”, “Dr” i “Pokojnik”.

Nušić je u svojim djelima na duhovit način opisao malograđanski mentalitet, ismijao skorojeviće i duh malograđanske sredine.

- Jedan načelnik, razume se sreski, iz doba cenzure, digao se iz publike jednom prilikom i na polovini prvog čina “Sumnjivog lica” zabranio dalje prikazivanje. Jednom narodnom poslaniku iz starih vremena, ne ja, nego njegova palanačka okolina sugerirala je misao da sam njega uzeo za model, te sam dobio jedno goropadno pismo.

A jedna dama povodom jedne scene, ne sećam se u kom komadu, pisala mi je kako ona zna da mi je to njen muž servirao (...) a nijedna bivša ministarka nije htela da primi na sebe da je ona gospa Živka - rekao je jednom prilikom Nušić.

Tako je i danas. U pozorištima su Nušićeve komedije na redovnom repertoaru, ljudi se smiju i plješću zapravo sami sebi, jer Nušić je ljude i njihove osobine prikazao na humorističan način bez zlobe.

Na sajtu “Lagune” naveden je komentar Aleksandra Pejčića koji je istakao da se aktuelnost Nušićevih komedija zasniva na preciznom uočavanju mentalitetskih odlika srpskog naroda.

- On je jasno sagledavao i uspelo komički oblikovao izopačene strasti koje su prisutne kod nas Srba, ali i u ljudskom rodu uopšte: želja za gospodarenjem, apsolutnom vlašću, želja za lagodnim životom bez ili s najmanje rada i truda, a odatle i protekcija i korupcija, kao očekivane posledice takvog načina mišljenja i delanja.

Nušić nije za komičke likove uzimao konkretne ličnosti javnog, političkog života i, između ostalog, zato su njegove komedije zadržale svoju svežinu sve do naših dana. Uspeo je da komički uverljivo, zanatski besprekorno prikaže šta se događa kada “naš čovek” iznenada dođe na vlast, kakve promene nastupaju kod njega, a naročito u njegovoj neposrednoj okolini - navedeno je Pejčićevo zapažanje ovog “Laguninog” izdanja.

U komedijama koje objedinjuje ova knjiga prikazane su naše naravi bez uljepšavanja.

Anegdota

O Nušiću se prepričavaju razne anegdote, a mi ćemo podsjetiti na jednu. Naime, jednom je Nušić na konju pokušao da uđe u Ministarstvo inostranih dela kada su organizovane demonstracije zbog okupacije BiH. Skupštinski portir molio ga je da to ne čini, a Nušić mu je u svom stilu odgovorio: “More pusti, Jovo, nije ovo prvi ni poslednji konj koji ulazi u ministarstvo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana