Stihovi sa sunca i kamena

Aleksandra Madžar
Stihovi sa sunca i kamena

Banjaluka - Knjiga “Jutro na kamenu” odiše onom vrstom svježine koja dolazi iz neposredne stvarnosti. Iz detalja, iz nijansi, iz treptaja koji se sublimišu u jedan jedinstven izraz. To je dubinski glas pjesničkog bića.

Ovako je književnik Zdravko Kecman opisao novu zbirku poezije Ružice Komar, u izdanju Udruženja književnika Srpske Podružnice Banjaluka i “Kuće poezije”, koja je predstavljena u srijedu uveče u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Ljubitelji književnosti imali su priliku da se upoznaju sa nadahnućem Ružice Komar, koja je kroz svoju poeziju opisala motive ljubavi, stradanja, bola i smrti kroz četiri ciklusa.

- Jako sam iznenađena načinom na koji su o mojoj knjizi govorili Aleksandra Čvorović i Zdravko Kecman. Nikada nisam očekivala da će neko iščitati ono što ni sama nisam slutila da postoji u slojevima moje knjige i stihova - rekla je Ružica Komar.

Kako kaže, poštovaoce pisane riječi koji budu čitali očekuju ciklusi “Jutro na kamenu”, “Ime sjećanja”, “Ime kamena”, “Ime dana” i “Ime bola”.

- Pjesnikinja govori iz svoje najdublje tišine, iz svog bića. Kod ove poezije zvuci i svjetlosti, razmaci između tišina dolaze iz jezičkih školjki u kojima je dubinsko osjećanje u nesamjerljivim treptajima - kazao je Kecman.

Za Komarevu kaže da je pjesnikinja koja, dok korača, posrće do sopstvene tamnice u koju se sama zatvara i kamen uzima za jedinog sagovornika.

Ružica Komar je do sada objavila dvadesetak knjiga poezije, a njene pjesme su prevođene i nagrađivane. Poeziju, književno-kritičke i esejističke tekstove objavljuje u književnim časopisima regiona i učestvuje na simpozijuma o književnosti i na poetskim susretima.

Glas

- U poeziji Ružice Komar kamen nije samo stvarnost okoline, on je mudrost dubine, preobražaj slutnje, saosjećaj bliskog tvorca, suština koja izgovara samu sebe. Iako se tragalačko i tragično daju naslutiti da su iz nedavne prošlosti, da su prostor koji nas se bolno dotiče, pjesnikinja ne govori kroz fanfare čiji će zvuk brzo potonuti već šapuće glasom koji će se stalno čuti - kaže Zdravko Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana