Stihovi na mostu čuvaju Andrića

Radmila Đević
Stihovi na mostu čuvaju Andrića

Višegrad - Manifestacija "Višegradska staza", posvećena imenu i djelu nobelovca Ive Andrića, okupila je u Višegradu veliki broj pjesnika, ali i ljubitelja pisane riječi iz svih dijelova Srpske, Srbije i Crne Gore.

"Staza" je završena sinoć, a program 34. manifestacije koju organizuju opština Višegrad, Dom kulture i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", bio je raznovrstan. U okviru programa u Gradskoj galeriji otvorena je izložba slika sa 19. međunarodnog likovnog saborovanja, kao i izložba fotografija Ive Andrića i postavka knjiga brojnih izdavačkih kuća RS i Srbije.

Održani su i 17. susreti bibliotekara RS u organizaciji višegradske Narodne biblioteke "Ivo Andrić". Nagradu za najboljeg bibliotekara dobio je Željko Savanović iz Fakultetske biblioteke u Banjaluci, a Narodna biblioteka iz Mrkonjić Grada proglašena je najboljom bibliotekom u Srpskoj. Za najboljeg menadžera u bibliotekarstvu izabran je direktor bijeljinske Narodne biblioteke "Filip Višnjić". Nagrađenima je uručena povelja "Đorđe Pejanović". Sa svečane akademije, kojom je zvanično otvorena "Višegradska staza", poručeno je da "čuvanjem Andrića čuvamo sebe".

Besjedu o Andriću na svečanoj akademiji govorio je akademik Miro Vuksanović, a stihove o nobelovcu kazivao je glumac Tihomir Stanić.

Na jednoj od promocija pročitani su i dijelovi iz romana "Vuk" autora Miroslava Kusmuka, srpskog pisca mlađe generacije koji je svoja književna djela poklonio višegradskoj biblioteci. Takođe, održano je književno veče pjesnika na sofi mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini. Ljubitelji poezije mogli su uživati u stihovima pjesnika Neđe Đevića, Milenka Jevđevića, Jovanke Stojčinović-Nikolić, Milice Lilić, Draga Vladičića, Đorđa Dabarčića, Zorana Bognara i Milice Bakrač. Na sjednici Gradskog odbora "Prosvjete" donesena je odluka da se ustanovi nagrada "Andrićeva staza", koja će se od sljedeće godine dodjeljivati za najbolju prvu zbirku priča objavljenu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u periodu između dvije "Višegradske staze".

Promocije

Drugog dana "Višegradske staze" promovisan je Zbornik "Andrićevom stazom". Takođe, održano je pjesničko veče Udruženja ljubitelja pisane riječi "Most" iz Višegrada i promovisan 13. Prosvjetin "Kalendar" i časopis "Nova zora" za 2013. godinu. Na promociji su govorili pjesnici iz RS i Srbije koji su zastupljeni u ovogodišnjem broju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana