Stanislav Vinaver - jedan od najznačajnijih stvaralaca u novijoj srpskoj literaturi

Srna
Foto: printscreen

BIJELjINA - Srpski pisac Stanislav Vinaver /1891-1955/, jedan od najznačajnijih i najraznovrsnijih stvaralaca u novijoj srpskoj literaturi, rođen je 1. marta 1891. godine.

Studirao je matematiku i muziku u Parizu, a između dva svjetska rata radio kao novinar.

U Prvom svjetskom ratu učestvovao je kao dobrovoljac, okupaciju zemlje u Drugom svjetskom ratu proveo je u njemačkom zarobljeništvu, a od 1945. godine radio je u Beogradu kao profesionalni pisac i prevodilac.

Nemiran, radoznao, dinamičnog duha i muzički obdaren, Vinaver je bio jedan od protagonista moderne srpske književnosti poslije Prvog svjetskog rata, istraživač i kreator slobodnijeg pjesničkog izraza i književnog jezika.

Među njegovim djelima su zbirke pjesama "Mjeća", "Varoš zlih volšebnika", "Čuvari svijeta", "Evropska noć" i "Pantologija novije srpske pelengirike".

Od proze je, između ostalog, napisao: "Priče koje su izgubile ravnotežu", "Godine poniženja i borbe, život u nemačkim oflazima", "Ratni drugovi" i "Šabac i njegove tradicije", a među njegovim esejima su: "Goč gori, jedna jugoslovenska simfonija", "Živi okviri" i "Jezik naš nasušni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana