“Služba pustinjaku Cetinjskom” Matije Bećkovića

RTRS
“Služba pustinjaku Cetinjskom” Matije Bećkovića

Banjaluka - Objavljivanjem knjige Matije Bećkovića „Služba pustinjaku Cetinjskom” Srpska književna zadruga dala je svoj skroman doprinos obilježavanju 200 godina od rođenja velikog pjesnika, vladike i državnika Petra Petrovića Njegoša, prenosi RTRS.

Tekstove, pjesme, eseje i članke posvećene Njegošu, a pisane različitim povodima, Bećković je sabrao u jedne korice i naslovio “Služba pustinjaku Cetinjskom”.

Knjiga počinje esejom koji je Bećković napisao kao obrazloženje prijedlogu vladike crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića da SPC proglasi Njegoša za sveca.

- Zašto baš Bećković, vjerovatno svako može da nabroji bar desetak razloga - smatra urednik u Srpskoj književnoj zadruzi.

Matija se Njegošem bavi od 1971. godine kada je napisao pjesmu „Grob na Lovćenu”.

Tu pjesmu je napisao kada je postalo moguće ono što je nevjerovatno, da se Njegoševa grobna crkva, pravolsavna kapela podignuta njegovom stricu Svetom Petru Cetinjskom skloni sa brada Lovćena, a na njeno mjesto stavi nezgrapni mauzolej u kojem će umjesto pjesnikovog zemaljskog praha biti skulptura Ivana Meštrovića.

Kasnije u raznim prilikama Matija piše besjede, oglede i članke o Njegošu.

U njima on Njegošu pristupa integralno i svestrano. On posmatra njegovu ličnost, istorijsku i crkvenu.

Njegovo djelo posmatra kao pjesničko, filozofsko, i teološko. Njegov identitet kao crnogorski i srpski.

A sve to je nedjeljivo kao lovćenska kupola na čijem se vrhu nalazi krst, odnosno kapela posvećena nepostižnom tvorcu kako bi rekao Njegoš”.

- Svoja djela Njegoš je za života potpisivao bez imena, sa “Pustinjak Centinjski” ili inicijalima uz koje je uvijek navodio vladika crnogorski - naglašava Bećković.

Na knjigama objavljenim poslije njegove smrti zvanje je izbrisano, dodao je.

- A njegovo zanimanje i zvanje nije bilo sporedno ni za ono o čemu je pisao, ni kako je pisao, ni kako je čitano, tumačeno i doživljavano ono što je napisano. Vremenom nije samo crkva odvojena od države nego je i najaznačajniji srpski vladika poslije Svetog Save odvajan od svog vladičanstva. Kao da ga je i crkva čiji je vladika prećutno prepuštala Francuskoj - ističe Bećković.

Srpska književna zadruga nastaviće tokom ove godine sa izborom aktuelnih tekstova i knjiga posvećenih velikom pjesniku i državniku Petru Petroviću Njegošu, čime će pokušati da dostojno obilježi ovaj veliki jubilej, 200 godina od njegovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana