Slavimo srpski jezik danas da bismo ga imali sutra

Ilijana Božić
Slavimo srpski jezik danas da bismo ga imali sutra

BANjALUKA - Davno je Vuk Stefanović Karadžić rekao da je jezik hranitelj naroda i da dok god živi jezik, dok ga ljubimo, njim govorimo i pišemo dotle živimo kao narod.

Ove riječi snažno odjekuju u ovom dobu, a njihove važnosti sjećamo se danas, na Međunarodni dan maternjeg jezika, duše svakog naroda.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine će odumrijeti.

O značaju srpskog jezika za “Glas Srpske” govorila je predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske Aleksandra Savić, koja će zajedno sa profesorom Duškom Pevuljom, povodom ovog važnog datuma, govoriti danas u Domu kulture u Kozarskoj Dubici.

- Cilj je da bude istaknuta ljepota srpskog jezika kroz govorenje stihova i misli srpskih pisaca i kroz pjevanje na maternjem jeziku, da se kroz pisane radove malih osnovaca pokaže kako oni usvajaju ćirilična slova. I radovi i tekstovi biće na temu jezika i ljudi koji su značajni za razvoj srpskog jezika - rekla je Savićeva.

Dodala je da su se prilikom pripreme organizatori vodili idejom da je važno istaći da koristimo ćirilicu, čuvamo maternji jezik, ali i da govorimo o položaju srpskog jezika danas, o pravopisnim i gramatičkim greškama koje nas okružuju.

- Bilo bi sjajno da se Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava u svim gradovima Srpske. Iako se nekome može učiniti da je to formalnost i da ne donosi bitne promjene, svetkovine su važan dio našeg identiteta i bilo bi predivno da svake godine na kreativan način obilježimo ovaj datum - objasnila je ona.

Kako je kazala u tome treba podsticati i podržavati najviše djecu i učenike, jer to ima dvostruku korist.

- Vidjećemo šta oni misle o svom jeziku, njegovim prednostima i mogućnostima, kako vide njegovu budućnost a potom, daćemo im priliku da učestvuju u diskusijama. Treba imati na umu da to nije samo Dan maternjeg jezika, to je dan prošlosti i budućnosti srpskog jezika - ispričala je ona.

Istakla je da treba da svaki dan, počevši od sebe i svoje okoline, a zatim i na sve druge načine, čuvamo i njegujemo srpski jezik.

- Pogotovo su tu važni profesori srpskog jezika i književnosti koji svojim učenicima svakodnevno usađuju ljubav prema jeziku. Moram da pomenem, pored vrijednih učitelja i nastavnika, lektore koji svoj posao rade posvećeno, privrženi jeziku i govornoj i pisanoj kulturi, zahvaljujući kojima i dalje čitamo dobra izdanja. Takođe, tu su naše kolege u medijima, novinari, a neki od njih i profesori srpskog jezika i književnosti, koji na svoj način, izvještavajući o jeziku i kulturi, daju svoj doprinos - istakla je Savićeva.

Dodala je da u posljednje vrijeme imamo mnogo pisaca sa našeg područja čija su djela popularna i čitana, što je samo po sebi promocija jezika.

Sa Savićevom smo razgovarali i o ideji da srpski jezik postane obavezan predmet na fakultetima banjalučkog Univerziteta, a ona nam je kazala da u Srbiji već postoji peticija o natpredmetnom statusu srpskog jezika.

- Čini mi se da se svi zalažu za više časova srpskog jezika i za njegovo izučavanje na fakultetima. Ta procedura zahtijeva posvećen rad i istraživanje trenutnog statusa jezika i gramatike u školama, inače inicijativa nema budućnost. Uvjerena sam da bi takva intervencija, ali dobro osmišljena, potkrepljena dokazima i ispravnim namjerama imala smisla - zaključila je ona.

Biblioteke

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježiće danas u 12 časova Međunarodni dan maternjeg jezika.

- Na zanimljiv način osvrnućemo se na jezičke nedoumice sa kojima se svakodnevno susrećemo - rekli su iz NUB RS.

Takođe, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, u saradnji sa Katedrom za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje interaktivni čas na temu “Status srpskog jezika u savremenom društvu”, koji će biti održan danas u 17 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana