Sjećanje na djelo Selimovića i Kulenovića

I. B.
Sjećanje na djelo Selimovića i Kulenovića

BANjALUKA - Izložbom “Srce vam u miloštu nosimo”, koja je postavljena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, ova ustanova obilježava 110 godina od rođenja književnika Meše Selimovića i Skendera Kulenovića.


Na zanimljiv i živopisan način prikazano je njihovo stvaralaštvo na panoima, koji su ilustrovani različitim fotografijama i modernim dizajnom.

Književnik i bibliotekar Berislav Blagojević kazao je za “Glas Srpske” da ova izložba podsjeća na neprolaznu vrijednost literarnog djela ovih stvaralaca.

- Ideja se rodila početkom godine, međutim, epidemiološka situacija nas je omela da je ranije realizujemo. Želja nam je bila da skrenemo pažnju i ponovo aktuelizujemo djela ove dvojice velikana srpske književnosti, a posebno Skendera Kulenovića s obzirom na to da se Selimović i dalje rado čita - objasnio je Blagojević.

Istakao je da je naslov izložbe nastao tako što su u fondu NUBRS pronašli tekst Skendera Kulenovića koji je pod ovim naslovom štampan 1944. godine.

- To je jedini kuriozitet ove izložbe. Kulenović se pojavio sa sonetima prije Drugog svjetskog rata, a najpoznatiji je ostao kao pjesnik. Svi ga se sjećamo kao autora poema “Stojanka majka Knežopoljka” i “Ševa”. Ono po čemu je izložba specifična je to što smo apostrof kod Kulenovića stavili na njegove sonete i drugu poeziju - kazao je Blagojević.

Naglasio je da su izdvojili i nekoliko sjajnih pjesama kako bi do izražaja došao Kulenovićev talenat za poeziju, ne samo patriotsku ili revolucionarnu.

- Kod Selimovića smo se bazirali na razne citate iz romana “Tvrđava” i “Derviš i smrt”, jer je jednostavnost njegovih misli, univerzalnost i stilska ljepota zaista zadivljujuća - naveo je Blagojević.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana