RS posvećena očuvanju ćirilice

Priredila: Cvija Mrkonjić
RS posvećena očuvanju ćirilice

Beograd - Šesti nastup Republike Srpske na 60. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, pod sloganom "Piši kao što govoriš: ćirilicom", svečano je otvoren juče.

Nastup RS je otvorio ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, a na zajedničkom štandu tokom sajma publici će se predstaviti brojni izdavači iz Srpske uz promociju 76 izdanja.

- Jezik i pismo su naša najveća kulturna tvorevina, koliko budemo čuvali jezik i pismo, toliko će i oni čuvati nas - poručio je Malešević.

Direktor Predstavništva RS Mlađen Cicović napomenuo je da navedenim sloganom žele, uz knjige i razgovore o knjigama, da upute poziv piscima, čitaocima, akademicima, profesorima, đacima, studentima i drugima da svoj govor usaglase sa pismom.

- Djela koja će sigurno privući pažnju čitalaca tokom promocija jesu romani Branka Ćopića, prva monografija Đuze Stojiljkovića, te časopis "Krajina" - smatra Nenad Novaković ispred Udruženja književnika RS.

U okviru beogradske smotre pisane riječi publici će biti predstavljena i knjiga "Gordana Dejanović - Od simbolike do apstrakcije", priređivača Ljubice Janjetović, a u izdanju "Besjede". Djelo obuhvata biografiju Dejanovićeve, fotografije njenih umjetnina, te detalje iz slikarkinog života. Nakon predstavljanja na sajmu promocija ove knjige biće održana i u Banjaluci.

Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" će na samostalnom štandu u petak predstaviti kapitalno izdanje sabranih djela Petra Kočića koja su objavljena u jednoj knjizi, a priređivači su književnici Nikola Vukolić, Nikola Strajnić i Dragutin Ilić.

- Činjenica je da nikom kao Kočiću ne pristaje da bude predstavljen u ovom lijepo opremljenom kapitalnom izdanju za kojim vlada veliko interesovanje - kazao je Vukolić.

Posjetioci sajma su juče imali priliku da prisustvuju tribinama na temu "Branko Ćopić: Jeretik golubijeg srca", "U Brankovoj kućici" i "Brankova potkovica". Na ruskom štandu prikazani su dokumentarni filmovi o Rusiji, koja je počasni gost sajma, predstavljene su knjige o ovoj zemlji i njenoj književnosti, te održan "Čas ruske kuhinje". Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije predstavila je izdavaštvo i stvaralaštvo Srba sa KiM, a po četvrti put zaredom na sajmu je učestvovala i Evropska unija sa svojim štandom.

Jubilarni beogradski sajam knjige u nedjelju uveče otvorio je Emir Kusturica, a tokom osam sajamskih dana svoju produkciju predstaviće 450 srpskih i inostranih izdavača.

Predstavljanje

Knjiga "Slobodna Srpska", objavljena u izdanju "Nezavisnih novina", predstavljena je juče prva na štandu RS. O knjizi su govorili Milan Ljepojević i Franc Šošnja, koji su recenzenti ovog izdanja. Knjiga je, prema riječima recenzenata, od izuzetnog značaja, jer su na jednom mjestu sabrane sve riječi Milorada Dodika, državnika koji već 12 godina hrabro vodi RS putem slobode, očuvanja nacionalnog identiteta i stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana