Roman “Pakao” Erlenda Lua objavljen na srpskom jeziku: Humor i apsurd u srcu tame

Milanka Mitrić/agencije
Roman “Pakao” Erlenda Lua objavljen na srpskom jeziku: Humor i apsurd u srcu tame

BEOGRAD – Erlend Lu je jedan od prevođenijih norveških pisaca čija djela na srpskom jeziku već nekoliko godina unazad objavljuje izdavačka kuća “Geopoetika”, a na radost svih obožavalaca objavila je i njegovo najnovije djelo “Pakao”.

Radnja najnovijeg Luovog romana prati tek razvedenu Rakel koja se preselila u malu kuću s baštom. Djeca borave kod nje svake druge sedmice te ona ima mnogo slobodnog vremena.

- I baš od te dosade jednog dana odluči da sredi baštu zarđalim ašovom koji je našla u šupi, a onda, pronađe vrata i stepenice koje je odvedu pravo u turističku posetu paklu, i to s najpovoljnijom ulaznicom za desetodnevni obilazak. Iznenadno otkriće pretvoriće se u neočekivanu avanturu koja će joj potpuno promeniti život - stoji u opisu romana.

Ovo djelo, izvorno objavljeno 2019. godine, na srpski jezik preveo je Radoš Kosović  koji je na srpski preveo i Luova djela kao što su “Kraj nama poznatog sveta”, “Popis”, “Fvonk”, “Prohujalo sa ženom” i “Životinje u Africi”.

- U Luovom stilu, putovanje u srce tame vrca od apsurdnosti i crnog humora. Duhovit, preciznije, satiričan, naivno detinjast, a mudar, Lu se razračunava sa stereotipima i ljudskim slabostima.  Kontradiktorno, a opet tako luovski - napisao je još jedan roman u kojem je neposredan, direktan, dovoljno hrabar da se poigrava sa onim s čim se ne igra, a i alegoričan, pun simbola i skrivenih poruka. Stoga, možda se ovaj neveliki roman i ne sme čitati samo jednom - saopštila je izdavačka kuća “Geopoetika” o romanu “Pakao”.

Stejn Roj iz “Adreseavisena” ovo djelo opisuje kao apsurdan roman, sa iznenađujućim krajem, dok Gerd Elin Stava Sandve za “Dagsavisen” navodi da je novi Luov roman, prije svega, zabavan.

- Novi roman Erlenda Lua je zabavan, ali i iznenađujuće inspirativan. Jezik podržava humor. Izreke, Dante i biblijski stihovi smenjuju se s modernim terapeutskim jezikom. Naivni ton će Luovi čitaoci svakako prepoznati. Erlend Lu je napisao toplu knjigu. Ne samo zato što se odigrava u paklu - stoji u kritici za “Dagsavisen”.

“Geopoetika” je ranije objavila i Luove romane “Volvo kamioni”, “Mirni dani u Miksing Partu”, “Dopler” i “Naivan. Super”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana