Roman "Grob Davidov" Gorana Šaule promovisan u Banjaluci: Traume i sjećanja van granica vremena

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

Banjaluka - "Grob Davidov" naziv je desete knjige banjalučkog književnika Gorana Šaule, koja je objavljena prošle godine, u izdanju Srpske književne zadruge i to u godini obilježavanja 130. godišnjice njenog postojanja.

Ovaj roman promovisan je sinoć na književnoj tribini Udruženja književnika Republike Srpske, u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra. Osim autora svoje utiske i zapažanja o djelu iznijeli su profesor i književni kritičar Duško Pevulja, zatim upravnik Srpske književne zadruge Duško Babić i književnik Berislav Blagojević, dok je voditelj književne tribine bio Milan Rakulj.

Autor romana Goran Šaula rekao je da je pisanje romana završeno 2018. godine te da je glavna tema o kojoj govori u stvari ratna i obuhvata period rata devedesetih, na koji su sjećanja još živa. On je pojasnio da je sam izbor ovakve tematike danas za dvoumljenje, s obzirom na to da postoji mnogo djela i književnika koji su je obrađivali u književnom svijetu.

- Lako je skliznuti u patetiku. No, kako postoji mnogo knjiga o ratovima, tako postoji i mnogo ratova i to je nešto što traje - naveo je Šaula.

Što se pripovjedačkog postupka tiče, na književnoj tribini zaključeno je da je s jedne strane roman za čitaoca možda malo zamršen i komplikovan, ali da kraj romana donosi sva razjašnjenja. Poglavlja u romanu pisana su ekavicom i ijekavicom, što autor objašnjava sticajem okolnosti u kojima su se likovi u različitim periodima nalazili.

- Cijelim romanom provlači se tema posttraumatskog stresnog poremećaja i svega što je u vezi sa ratom. U ovom romanu pokušao sam da traumu približim na jedan širi način i prikažem i onu i prije i poslije rata. Trauma je u suštini toliko prisutna u ljudskom rodu da je postala dio nas i postali smo, na našu žalost, prilično neosjetljivi na traume, pogotovo na traume onih koji su malo dalje od nas. Zato se dešava da nas ratovi koji se dešavaju oko nas uopšte ne diraju, jer su postali uobičajeni. Sam stil pripovijedanja odnosi se na ekavicu i ijekavicu, da bi se razdvojila vremena u kojima smo živjeli u jednom jezičkom okruženju, što rat izmiješa i ispretura te se u miru nađemo u drugom kontekstu - objasnio je Šaula i dodao da je sam vremenski tok izmiješan te se tako u djelu sjećanja i stvarnost miješaju, a ta struktura se mijenja, ne bi li na što bolji način prikazala sve vrste traume.

Profesor Duško Pevulja u svom izlaganju o romanu "Grob Davidov" osvrnuo se na pojedine segmente romana i Šaulinog stvaralačkog postupka te tematike koju je obrađivao.

- Meni su u romanu najprivlačnija ta pjesnička mjesta koja su razrađena proznim izrazom. I kad govori proznim izrazom moj utisak je da mu je bliži diskurzivni nego strogo narativni iskaz i da su ponajbolja mjesta u ovom romanu ona koja predstavljaju esejističke medaljone. Neobičan je ovo roman i za čitaoca ne baš lako komponovan, jer ovdje imate naporedo priču, roman i raspravu o samoj priči. To nadmetanje traje to samog kraja romana, kada se on efektno završava - istakao je Pevulja i dodao da je ovo djelo mozaičnog karaktera.

Upravnik Srpske književne zadruge u svom obraćanju osvrnuo se na pojedine dijelove romana i likove, dok je pisac Berislav Blagojević posebno izdvojio pojedine rečenice, poetske slike i dijelove romana, osvrćući se na asocijativne niti sa Šaulinim ranijim djelima i esejističke dijelove.

- Ja sam knjigu čitao dva puta. I prvi put kada sam čitao, moram biti iskren, nekoliko puta sam se vraćao na početak. Naravno, poslije se to sve lijepo i efektno raspetljava. Esejistički i filozofski pasaži su posebni, a ono što je meni bilo značajno su i razne ironije i paradoksi, koji su često neskriveni, kao pitanje laži i istine, kojima se Šaula bavi - rekao je Blagojević.

Dijelove romana "Grob Davidov" čitala je književnica Jelena Glišić.

O autoru

Goran Šaula član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. Objavio je sedam zbirki i to "Četrdeset devet dana" (1994), "Korak oko sebe" (1996), "Žar seme" (1999), "Zrno u brašnu" (2002), "San loze" (2005), "Hod po žiči" (2008) i "Grob novog doba" (2015). Osim romana "Grob Davidov" objavio je romane "Mramorna svadba" (2014) i "Novo žitije Stefanovo" (2018).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana