Roman “Evropsko proleće” na srpskom jeziku: Mračna vizija budućnosti

B. P.
Roman “Evropsko proleće” na srpskom jeziku: Mračna vizija budućnosti

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Booka”, najavila je izlazak kontroverzne knjige “Evropsko proleće”, danskog pisca Kaspara Kolinga Nilsena na srpskom jeziku.

Smješten u budućnost koja djeluje uznemirujuće blisko, roman “Evropsko proleće” je provokativna mješavina satirične društvene kritike i distopije. Riječ je o knjizi koja otvara pitanja slobode, jednakosti, etičnosti tehnologije i komercijalizacije umjetnosti.

- Kulminacija migrantske krize u Danskoj dovodi do radikalne segregacije, muslimani žive u imigrantskim zonama pod strogim nadzorom, a danska vlada deportuje stotine hiljada nepoželjnih u izbeglički grad izgrađen u Mozambiku. S druge strane, ostrvo Loland je pretvoreno u idilično i strogo čuvano utočište, tehnološki napredno i ekološki održivo, gde pripadnici elite uživaju u veštački poboljšanoj prirodi - piše u najavi izdavača.

Budućnost koju Koling Nilsen predviđa istovremeno je dekadentna, mračna i privlačna, a poznati francuski pisac Mišel Uelbek nazvao je ovaj roman mješavinom nekoliko vrsta ideja.

- Kaspar Koling Nilsen ima originalne ideje i samouvjereno miješa stvarne činjenice, vrlo vjerovatne činjenice i one manje vjerovatne - rekao je Uelbek.

Roman izlazi 18. aprila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana