Roman “Eden” u izdanju “Sumatre”: Klasik fantastike u novom ruhu

B.P.
Roman “Eden” u izdanju “Sumatre”: Klasik fantastike u novom ruhu

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Sumatra” objavila je u novom izdanju na srpskom jeziku roman “Eden”, u kojem se velikan naučnofantastične književnosti Stanislav Lem prvi put na studiozan i analitičan način bavi temom prvog kontakta.

Radnja romana počinje prinudnim spuštanjem zemaljskog svemirskog broda na neistraženu planetu Eden. Članovi posade koju čine kapetan, doktor, inženjer, hemičar, fizičar i kibernetičar pokušavaju da poprave oštećenu letjelicu, ali istovremeno koriste priliku da obiđu i istraže okolne terene malo poznate planete. Istražujući svijet na kojem su se neplanirano našli, članovi posade nailaze na razvijeno društvo starosjedilaca, čija kultura i socijalna struktura izazivaju mnoge etičke i moralne dileme, a kako se dalje budu suočavali sa nepoznatim eko-sistemom i tehnologijama, njihova perspektiva doživjeće drastičan preobražaj.

Ovim romanom Lem je istraživao različite teme o komunikaciji, razumijevanju i sukobu između različitih vrsta, te postavlja pitanja o prirodi života i ljudskoj sklonosti ka destrukciji. Ovim temama baviće se i u kasnijim romanima “Solaris”, “Nepobjedivi”, “Glas gospodara” i “Fijasko”, čiji će zajednički imenilac biti motiv apsolutnog nerazumijevanja između ljudi i vanzemaljskih entiteta. Novi prevod romana uradio je Petar Vujičić, a u knjizi je štampan i pogovor Nikole Tanasića koji Lemov roman opisuje kao multižanrovsko remek-djelo koje je razbilo kanone žanra.

-Ako bismo hteli da Eden čitaocu opišemo u jednoj rečenici, onda bi to bila priča o Defoovom “Robinzonu Krusou” u Kerolovoj “Zemlji čuda”, ispričana u stilu atompanka i protkana elementima grotesknog bodi-horora i suptilne političke satire, napisao je Tanasić. Roman je originalno objavljen 1959. godine, danas se smatara klasikom evropske književnosti i do sada je imao nekoliko prevoda na srpskom jeziku.

Novo izdanje “Edena” broji 286 strana i rađeno je u mekom povezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana