Riječi vladike Nikolaja

Mirna Pijetlović
Riječi vladike Nikolaja

Bileća - Novi dvobroj književnog časopisa “Nova Zora” izašao je nedavno iz štampe, a čitaoci imaju priliku da na više od 500 strana pročitaju niz tekstova, eseja, likovnih kritika i razgovora u već dobro poznatim rubrikama respektabilnog lista.

Ispričao je to za “Glas Srpske” urednik “Nove Zore” Nikola Asanović, koju objavljuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, odbori iz Bileće i Gacka.

- U rubrikama “Naši ljudi i krajevi”, poezija, proza, eseji, prikazi, razgovori, čitaoci mogu da nađu brojne interesantne radove. Ovaj dvobroj “Nove Zore” počinje čuvenim tekstom svetog vladike Nikolaja naslovljenim “Ne kradi državu” i tekstom Isidore Sekulić “Pristupna reč” - istakao je Asanović.

Podsjećanju na Nobelovu nagradu za književnost Ivi Andriću takođe je posvećen određen broj stranica časopisa.

- Ovoga puta smo razgovarali sa prof. dr Mirkom Zurovcem -  kazao je Asanović.

Vrlo interesantan tekst “Pisma bez odgovora” Milovana Danojlića takođe zauzima značajan dio “Nove Zore”, a objavljuje se već u nekoliko brojeva.

- Danojlić na sebi svojstven način u tekstu iznosi svoja sjećanja, ali i neke veoma značajne momente iz vremena prije četiri decenije. To su sedamdesete godine, koje su bile “bolne”, kako politički, tako i književno - kaže Asanović.

Dodao je da se u časopisu nalazi i poezija i proza značajnih srpskih pjesnika, kao i nekoliko značajnih dramskih tekstova.

Posebno je istakao značaj eseja koje donose iz pera Gojka Šantića, Slobodana Raukovića, Miroljuba Jokovića, Aćima Višnjića i mnogih drugih.

Najstariji saradnik

- Među esejima se nalazi i djelo Jovana Jovanovića, našeg saradnika koji ima 107 godina, ali koji i dalje piše britko i učeno, kao mladić. Jovanović je rođen 1906. godine u Bićevićima kod Bara. Bio je dugogodišnji direktor Gimnazije u Foči, a zatim i kulturni poslenik u Narodnoj biblioteci u Sarajevu - istakao je Nikola Asanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana