Književna manifestacija u organizaciji “Glasa Srpske” od 13. do 19. septembra u Banjaluci: Ranko Risojević otvara Sajam knjige

Milanka Mitrić
Književna manifestacija u organizaciji “Glasa Srpske” od 13. do 19. septembra u Banjaluci: Ranko Risojević otvara Sajam knjige

BANjALUKA - Sajmovi knjiga, kad god i u kom obimu bili, na neki svoj način jesu mali praznici za sve one koji uživaju u velikim svjetovima koje književnost donosi, a traženje novih naslova na štandovima posebna vrsta male radosti.

Jedna od takvih smotri, posvećena knjigama jeste Sajam knjige, u organizaciji “Glasa Srpske”, koji će ove godine biti održan po 28. put.

Sajam knjige, koji će biti održan od 13. do 19. septembra u Sportskoj dvorani “Borik”, svečano će biti otvoren 13. septembra u 18 časova besjedom banjalučkog književnika Ranka Risojevića.

- Odlučili smo da književnu besedu održi naš književnik Ranko Risojević, što nam je posebna radost da to bude domaći književnik. Istog dana imaćemo promociju njegove knjige “Moje knjige”, što je neka vrsta autobiografije - rekla je rukovodilac “Glasovog” Sajma knjige Petra Ivić.

Ivićeva kaže da će ove godine izdavači iz Srbije nastupati na zajedničkom štandu, a da su prijavljeni kao Udruženje izdavača i knjižara Srbije i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije.

- Kao i prethodnih godina, sa nama će biti izlagači i izdavači iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije. Ono što je pohvalno i što posebno izdvajam i čemu se radujemo jeste to što smo ponovo aktivirali nastup izdavača iz Srbije, kojih će biti prisutno 14, a među njima su “Arhipelag”, “Geopoetika”, “Klio”, “Albatros” i drugi, koji inače ne dolaze na sajam samostalno, iz nekog njihovog razloga, a ovaj put nastupiće na zajedničkom štandu - objasnila je Ivićeva.

Osim izdavača i izlagača, na sajmu će i ove godine biti realizovano nekoliko promocija.

- Za sada su nam prijavljene brojne promocije, kao što je promocija koja će biti održana 14. septembra u 12 časova. Reč je o druženju banjalučkog književnika Ranka Pavlovića sa najmlađim čitaocima, kada će biti predstavljena njegova knjiga “Lijek za ljubičaste zvijezde”. Takođe, ove godine od 13. do 15. septembra imaćemo stalne panel-diskusije i direktno uključenje u program BH radija - kazala je Ivićeva.

Ona je navela da je riječ o emisijama BH radija, koje se bave različitim temama koje se tiču književnosti i izdavaštva.

- To su teme “Mjesto pisca i izdavača iz BiH na evropskoj književnoj sceni”, te “Zastupljenost savremene književnosti u obrazovnom sistemu” i “Značaj književnih nagrada”. Sve diskusije počinju u 14 časova - navela je Ivićeva.

Kako dodaje, ove godine u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i Ministarstvom kulture i informisanja Srbije, biće realizovana promocija prof. Boška Suvajdžića, koji će 14. septembra u 17 časova govoriti o temi “Filip Višnjić, klasik srpske književnosti”. Nakon toga, od 18 časova planirana je promocija knjige “Kad đavoli polete”, Vladimira Kecmanovića.

- Ove godine s nama će ponovo biti književnik Dejan Aleksić, koji će 15. septembra u 12 časova predstaviti knjige za decu. Takođe, 15. septembra u 12 časova dodelićemo tradicionalne nagrade “Moštanica” za izdavački poduhvat, “Liplje” za savremenu književnost, “Gomionicu” za knjigu za decu, “Stuplje” za negovanje tradicije i duhovnosti i “Krupu” za najbolju promociju na sajmu - istakla  je ona i dodala da će o nagradama odlučiti žiri čiji predsjednik je Duško Pevulja, a članovi Miladin Berić i Svjetlana Tadić.

Na sajmu će biti uručene i nagrade “Zlatna sova” i “Sovica”, koje dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Osim toga, 16. septembra na štandu “Book” svoje knjige potpisivaće književnica Ljiljana Habjanović Đurović.

Ivićeva napominje da će ove godine ponovo svoja izdanja predstaviti neki izdavači koji nisu bili dio sajma godinama, kao što je “Mladinska knjiga” iz Sarajeva, a svoja izdanja predstaviće i “Nova knjiga”, “Laguna”, “Vulkan”, “Pčelica”, “Book” i mnogi drugi izdavači, čiji spisak još nije upotpunjen.

Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana