Rajko Petrov Nogo: Nije bilo uzalud stvarati

Aleksandra Madžar
Rajko Petrov Nogo: Nije bilo uzalud stvarati

Beograd - U ovih vrlo lijepo opremljenih sedam knjiga stalo je svih sedamdeset godina moga života, jer ja sam i u poeziji i poetskoj prozi i memoarskom tekstu pisao o najranijim djetinjstvu, a u poeziji se može pisati i o onom intrauterinskom stanju.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" istaknuti književnik Rajko Petrov Nogo, koji će sutra u 12 časova u Skupštini grada Beograda na najljepši način, uz knjige i kolege književnike, proslaviti svoj sedamdeseti rođendan.

Ovaj dan od velikog je značaja i za srpski narod, književnost i kulturu uopšte, jer je Rajko Petrov Nogo neko ko je svojim postojanjem, oko pedeset godina stvarao, a nadamo se da će i nastaviti stvarati djela od neprolazne vrijednosti.

Svečanost će uveličati promocija izabranih djela Rajka Petrova Noge u sedam knjiga, zahvaljujući izdavačkom poduhvatu Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Pred ljubiteljima lijepe riječi naći će se dvije knjige poezije, dvije proze, jedna knjiga eseja, jedna književnih kritika i na kraju "Knjiga o Skenderu", u kojoj je niz razgovora te pedantna i iscrpna hronologija iz života i djela iz pera Branka Stojanovića.

- Kad čovjek podvuče crtu, čini mu se, ipak, da nije bilo uzaludno. Iza ovih sedam knjiga ostalo je još tekstova za jednu knjigu koju bih možda mogao nazvati rani i pozni radovi. Biće valjda i poezije, zato knjige nisu numerisane, kada i ako tome dođe vrijeme, moći će se dodati - priča Rajko Petrov Nogo.

Ljepotom knjiga, kako kaže, bavio se Mihailo Pavićević i on je raspjevao likove i znamenja sa stećaka.

- Slova je napravio ćoškasta da imaju veze, takoreći, sa mojim ćoškastim karakterom. I sada kada ih gledam ovako krstolike vidim da je čovjek poznavao i ono što je u knjigama i da su ove šare, crteži i stilizacije u vezi sa sadržajem - istakao je Rajko Petrov Nogo.

Kolege književnici

O Nogovom stvaralaštvu govoriće: Matija Bećković, Jovan Delić, Radomir Uljarević, Želidrag Nikčević, Dragan Hamović i autor. Ovo izdanje biće predstavljeno i na Sajmu knjiga, u ponedjeljak, 26. oktobra.

Javna scena

- Kako starim sve manje imam volje da se javno pojavljujem i istupam, iz razloga što su javnu scenu preuzeli opskurni likovi i nije čovjeku drago da ga sa takima rimuju. Ovo su izuzetne svečanosti i jedinstvene prilike i ja sam obećao svom izdavaču da ću odgovoriti na sve pozive, kao što sa zadovoljstvom govorim za vaš list - naglasio je Rajko Petrov Nogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana