Radovanović: Nagrada „Rastko Petrović“ od velikog značaja

Srna
Foto: Srna

MRKONjIĆ GRAD- Mrkonjićki pjesnik Radmilo V. Radovanović dobitnik je književne nagrade "Rastko Petrović" za zbirku pjesama "Divinski Orfej", koju dodjeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu.

Radovanović je rekao Srni da mu nagrada znači mnogo jer nosi ime velikog književnika Petrovića.

"Nagrada je dodijeljena za moju novu 26. zbirku pjesama Divinski Orfej, koju je već nagradilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na ovogodišnjem konkursu za izdavaštvo", istakao je Radovanović.

On je dodao da je ova knjiga u cjelosti objavljena u najpoznatijim časopisima u Srbiji i regionu.

"Časopis Razvitak iz Zaječara je publikovao 12 mojih pjesama, časopis Sveske iz Pančeva 15, a knjiga je promovisana i na sajmovima u Beogradu i Banjaluci", naveo je Radovanović.

On je prepoznatljiv po tome što je u osnovi njegovih pjesama grčka mitologija, pa tako i u ovoj zbirci ne zaobilazi antičke mitove.

Književnik i kritičar Marina S. Grujić napisala je u recenziji da je očigledno da pjesnik Radovanović, hercegovačko-grčke provenijencije, ne odstupa od uobičajenih, omiljenih i prirođenih motiva i tema, te pjesnika i drugih znamenitih ličnosti.

Pored Radovanovića, ovu nagradu za 2022. godinu dobili su i Gordana Pešaković iz Orlanda iz SAD za životno djelo, Milka Kajganić iz Ciriha iz Švajcarske za roman "Ljubav prema slobodi" i Ljubiša Simić iz Frankfurta za stvaralaštvo za djecu.

Pešakovićevoj je nagrada uručena na svečanosti u Orlandu 16. decembra dok će ostalim laureatima biti uručena na svečanosti u Beogradu u narednom periodu.

Matica iseljenika i Srba u regionu dodjeljuje nagradu "Rastko Petrović" od 1996. godine u četiri kategorije - za životno djelo i za najbolje prozno i poetsko djelo i stvaralaštvo za djecu u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana