Prozna igra stvaranja i uništavanja: Zbirka priča “Herbarij svete smrti” Mihaele Šumić predstavljena u Banskom dvoru

Ilijana Božić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Zbirka priča “Herbarij svete smrti” banjalučke književnice Mihaele Šumić predstavljena je ljubiteljima književnosti u srijedu naveče u okviru programa “Mali noćni razgovori” u Vijećnici Banskog dvora.

Ovim je Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” otvorilo novu sezonu događaja. Publika je uživala u sjajnom razgovoru autorke Mihaele Šumić i urednice zbirke Marije Pejić, a predivnu atmosferu su upotpunili kvartet “Libertango” i prvakinja Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić koja je čitala odlomke iz “Herbarija svete smrti”.

Zbirka priča govori o fenomenu rađanja i smrti, stvaranja i uništavanja, traume, ljubavi ili mržnje i na kraju, o mitovima i uvjerenjima kojima se objašnjavamo jedni drugima.

Autorka "Herbarija svete smrti" Mihaela Šumić je istakla da ju je atmosfera koju je stvorio “Libertango” na trenutke prebacila u jedan drugi svijet koji je ličio na film “Ponoć u Parizu” režisera Vudija Alena.

- Čitanje Slađane Zrnić i meni je pomoglo da ono što sam pisala vidim, saslušam i razumijem iz jedne do sada nepoznate tačke gledišta. Suština knjige, usprkos raznolikosti tema, je u “seciranju” svakodnevice različitih epoha, u nasilju koje je skriveno u svakom od nas i prirodnoj želji da, u kojem god vremenu živimo, budemo slobodni, makar ta sloboda zahtijevala žrtvu - kazala je Šumićeva.

Koncept “Malih noćnih razgovora” objedinjuje različite vrste umjetnosti i kroz njih predstavlja književnost na  jedinstven način.

- Iako se posljednjih godina na našim prostorima književnost popela na višu ljestvicu vidljivosti, ovakav spoj različitih umjetnosti publici, ali i autorima, daje drugačiji doživljaj onog napisanog ostavljajući prostor da se književnost interpretira kroz jednu novu prizmu i na neki način oživi pred publikom - rekla je Šumićeva i dodala da je “Imperativ” ovakvim spojem različitih umjetnosti postigao jedinstven doživljaj književnosti.

Urednica

Marija Pejić je kazala da je promocija zbirke “Herbarij svete smrti” primjer kako razmišljanje “izvan kutije” može dovesti do sjajnih rezultata.

- Ako publika u prekidima razgovora može na praktičnom primjeru čuti kako ta zbirka treba da zvuči, i ako se upusti u ritmove kompozicija koje diktiraju atmosferu, tek tad se može reći da su u potpunosti doživjeli i knjigu i pisca. Mihaelina zbirka potvrđuje to potpuno prepuštanje i bijeg u jedan drugačiji svijet koji je svojstven samo njoj - istakla je Pejićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana