“Prorokova pjesma” na srpskom: Distopijska tragedija o ratnom raspadu Irske

Branislav Predojević
“Prorokova pjesma” na srpskom: Distopijska tragedija o ratnom raspadu Irske

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Boka” objavila je roman “Prorokova pjesma” irskog autora Pola Linča, koji je za to djelo dobio “Bukerovu” nagradu 2023. godine, na srpskom jeziku.

Uznemirujuća i moćna, “Prorokova pjesma” je djelo nesvakidašnje originalnosti. Specifičnim stilom, dugim, poetskim rečenicama bez navodnika ili pauze, Linč uspijeva da kod čitalaca izazove osjećaj bezizlaznosti i tjeskobe i duboko saosjećanje ne samo s Ajliš već sa svim migrantima. Žiri “Bukerove” nagrade istakao je da je Linčova mučna i distopijska “Prorokova pjesma” aktuelno i nezaboravno djelo uz ocjenu da je izvanredno dostignuće za pisca da tako ubjedljivo prikaže društvene i političke strepnje našeg vremena.

- U Linčovoj distopijskoj Irskoj na vlasti su snage koje zemlju guraju u totalitarizam. Novoformirana tajna policija pojavljuje se na pragu naučnice Ajliš tražeći njenog muža, istaknutog člana prosvjetnog sindikata. Ubrzo on nestaje zajedno sa stotinama drugih ljudi, a Ajliš je s četvoro djece zarobljena u košmarnom društvu koje se raspada. Dok država neminovno klizi ka građanskom ratu, ona pokušava da sazna šta se dogodilo s njenim mužem i da zaštiti svoju djecu trudeći se da održi privid normalnosti - piše u najavi izdavača.

Britanska kritika opisala je knjigu kao irsku mješavinu romana “Sluškinjina priča” i “1984”, navodeći da je riječ o košmarnoj, moćnoj, klaustrofobičnoj i jezivo stvarnoj priči.

Sam Linč je naveo da je jedna od glavnih inspiracija za knjigu bio sirijski građanski rat, izbjeglička kriza koja je uslijedila i ravnodušnost Zapada prema nevolji izbjeglica. Takođe je naveo rad njemačkog pisca Hermana Hesea kao inspiraciju za pisanje svog romana, iako je on odbio kvalifikacije romana kao distopije.

- Mislim da se knjiga ne uklapa u kategoriju distopije, jer je fikcija u kojoj se događaji u knjizi dešavaju negdje drugdje u svijetu u realnom vremenu i vrlo bliskoj budućnosti - rekao je Linč.

Uz pohvalne kritike, roman je postao najprodavnija knjiga u Irskoj 2023. godine te bestseler na globalnom nivou. Prevod romana uradio je Bojan Bosnić, a knjiga sadrži 254 strane u mekom povezu.

Autor

Pisac Pol Linč (1977) nagrađivani je irski književnik, autor pet romana, hvaljen zbog majstorske vještine da poetski jezik uklopi sa oštrim realizmom.

Prije nego što se posvetio pisanju, bio je dugogodišnji filmski kritičar irskog lista “Sandej tribjun”. Debitovao je 2013. godine romanom: “Red Sky in Morning”, nakon čega su uslijedili romani “The Black Snonj”, “Beyond the Sea”, “Grace” i “Prorokova pjesma”. Linč živi u Dablinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana