Promovisana knjiga „ Heroine sa svjetskim odličjem“

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- U organizaciji Narodne biblioteke Trebinje održana je promocija knjige "Heroine sa svetskim odličjem" - kazivanja o srpskim dobitnicama medalje "Florens Najtingejl", autora Vladimira Mandića, objavljeno je na sajtu Narodne biblioteke.

Sedamnaest žena je od 1919. do 2021. godine, na prijedlog Crvenog krsta Kraljevine SHS, SR Jugoslavije, Republike Srbije i Republike Srpske dobilo jedno od najvećih svjetskih priznanja za humanost - medalju "Florens Najtingejl".

Marija Galić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije koji su i izdavači, kaže da je ovo četvrto dopunjeno izdanje knjige u kojoj je predstavljeno 17 dobrovoljnih bolničarki i medicinskih sestara, među kojima su i dvije heroine iz Republike Srpske - Miholjka Janković iz Trebinja i Ljiljana Gluhović sa Pala.

"Autor u knjizi kaže iz daleka lepe žene, a izbliza ustanove. Mislim da je ovo dosta jaka rečenica koja opisuje sve heroine. Svijet im je odao priznanje za plemenitost i požrtvovanje, dobrotu, hrabrost, staranje o ranjenicima i brigu o čovjeku u najtežim trenucima", navela je Galić.

Miholjka Janković, penzionisana medicinska sestra ovo priznanje za svoj rad i zalaganje dobila je 2007. godine.

"U ovoj knjizi opisano je moje učešće u ratu, kao i 40 godina predanog rada u zdravstvu i 30 godina volonterske aktivnosti u Crvenom krstu Trebinja i Crvenom krstu Republike Srpske. Više od 150 puta sam dala krv. Iako sam u penziji, i dalje sam aktivna u Udruženju za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji Sonata iz Trebinja. Dosta truda i rada je uloženo i kada bi se opet rodila, sve bi ponovila", istakla je Janković.

Ljiljani Gluhović ovo značajno svjetsko priznanje pripalo je 2017. godine.

"Prije rata sam radila u porodilištu u Sarajevu, izbijanjem ratnih sukoba došla sam na Pale, gdje sam učestvovala u stvaranju ratne bolnice Koran, a nakon završetka rata formirala sam Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama, a od 1996. godine radim u Crvenom krstu Republike Srpske i za dvije godine ću u penziju. Ovo priznanje je velika čast, obaveza i inspiracija za druga velika humana djela", rekla je Gluhović.

Autor knjige "Heroine sa svetskim odličjem" novinar Vladimir Mandić preminuo je u januaru ove godine.

U muzičkom dijelu programa na sinoćnjoj promociji publici se predstavio na gitari Vuk Vujačić, učenik drugog razreda Muzičke škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana