Promovisana “Antologija srpske poezije” Nenada Grujičića

Agencije
Promovisana “Antologija srpske poezije” Nenada Grujičića

Prijedor - U organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, u Prijedoru je sinoć organizovana promocija drugog izdanja knjige Nenada Grujičića “Antologija srpske poezije /1847-2000/”, čiji je izdavač “Brankovo kolo” iz Novog Sada, prenose agencije.

Autor je na promociji istakao da je knjigom obuhvatio 290 pjesnika ijekavskog i ekavskog jezičkog krila, te da je na prikupljanju materijala i njenoj izradi radio četiri godine.

- Vodio sam računa da obuhvatim ukupan srpski duhovni prostor kroz vrijeme, i ova antologija pokušava da demistifikuje neke postojeće antologije i želi da kaže da mi kao relativno mali narod i mali jezik, imamo veliku poeziju i da je zato bilo potrebno prikupiti sve ono što vrijedi u tom jeziku - rekao je Grujičić.

On je dodao da je naročito bilo važno valorizovati poeziju nastalu u posljednjih pola vijeka i pokazati da je i taj period bogat i da se veliki broj pjesnika iz ovog vremena može porediti sa starim poznatim pjesnicima.

Grujičić kaže da je prvi put u jednu ozbiljnu antologiju uvršteno i šest pjesnika rok-end-rola i kantautora, a riječ je o Milanu Mladenoviću, Branimiru Štuliću, Đorđu Balaševiću, Bori Đorđeviću i Momčilu Bajagiću. U knjizi je zastupljeno i 35 žena pjesnika.

Direktor biblioteke Mara Ećim rekla je da je ovo knjiga o kojoj će se mnogo govoriti, te izrazila zadovoljstvo što je u njoj zastupljen i pjesnik iz Prijedora Dragana Kragulj.

Stihove iz antologije su govorili glumci prijedorskog pozorišta Zorica Jojić i Dean Batoz.

Tiraž ovog drugog izdanja je 1.000 primjeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana