Preminuo Moris Nado

Agencije
Preminuo Moris Nado

Pariz - Fracuski pisac, esejista i izdavač Moris Nado preminuo je u 103. godini, saopštio je danas njegov sin Žil, prenose agencije.

- Moj otac umro je u nedjelju u svojoj kući, okružen članovima porodice - rekao je Žil Nado.

Moris Nado rođen je 21. maja 1911. godine u Parizu.

Ostaće između ostalog zapamećen po knjigama “Istorija nadrealizma” i “Knjige su moja strast”, kao i po književnom časopisu “Quinzaine litteraire”, koji je osnovao 60-ih godina 20. veka.

Doprinio je otkrivanju čitavog niza žnačajnih svjetskih pisaca među kojima su Samjuel Beket, Henri Miler, Vitold Gombrovič, Žorž Perek i Aleksandar Solženjicin.

Bio je angažovan kao književni kritičar za listove Nuvel observater, čiji je naziv nekada bio Frans observater, i za nedeljnik Ekspres.

Radio je za izdavačke kuće Žilijar i Denoel, a 70-tih godina prošlog vijeka osnovao je svoju kuću koja je nosila njegovo ime i objavljivala knjige i tekstove Anrija Mišoa, Remona Kenoa, Natali Sarot, Kloda Simona i Rolana Barta.

Njegova izdavačka kuća objavila je prepisku i sabrana djela Gistava Flobera i kontroverznog francuskog pisca 18. vijeka, Markiza de Sada.

Promovisao je savremene pisce, među kojima i Mišela Uelbeka, čiji je roman “Proširenje područja borbe” njegova izdavačka kuća objavila 1994. godine.

Između 1945. i 1969. godine bio je član žirija za prestižnu francusku književnu nagradu Renodo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana