Preminuo albanski pisac Ismail Kadare

Tanjug
Preminuo albanski pisac Ismail Kadare

TIRANA- Albanski pisac Ismail Kadare preminuo je danas u 88. godini, prenose albanski mediji.

Ismail Kadare je rođen 28. januara 1936. u Đirokastri, u Albaniji. Studirao je na Univerzitetu u Tirani, a zatim na Institutu za svetsku književnost Maksim Gorki u Moskvi. 
     
Kadareova književna karijera počela je 1960-ih, a njegov prvi roman, "General mrtve vojske" (1963), doneo mu je međunarodnu slavu.  
    
Neka od njegovih najpoznatijih djela su "Hronika u kamenu" (1971),

"Palata snova" (1981) i "Slomljeni april" (1980).
     
Kadare je 1990. godine zbog pogoršane političke situacije u Albaniji, emigrirao u Francusku, a 1996. postao je član Francuske akademije moralnih i političkih nauka.
    
Kadare je dobio mnoge nagrade i priznanja, uključujući prvu međunarodnu nagradu Men Buker 2005. Često se pominjao kao potencijalni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.
     
Kadareova djela su prevedena na mnoge jezike i smatra se ključnom figurom svetske književnosti. Njegovi romani nude jedinstven pogled na stanje ljudi, albansku kulturu i uticaj istorijskih i političkih sila na pojedince i društva.
    
Mnogi od njegovih romana su bili zabranjeni u komunističkoj Albaniji - među njima i "Palata snova", u kojoj Kadare elaborira o odnosu moć-pojedinac.
    
Posljednjih godina živio je i pisao na relaciji Tirana-Pariz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana