Predstavljeni romani nagrađeni na konkursu „Zlatna Sova“

Srna
Predstavljeni romani nagrađeni na konkursu „Zlatna Sova“

BEOGRAD - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo predstavio je večeras na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga romane „Svitanje“ Ivane Spahić, „Otiske prošlosti“ Branka Jovičića i „Dnevnik jednog umiranja“ Gordane Opalić, nagrađene na konkursu „Zlatna Sova“.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda Predrag Spasojević rekao je da Zavoda, pored brige o udžbenicima, na odgovoran način vodi računa o očuvanju pisane srpske riječi.

Govoreći o doprinosu konkursa za „Zlatnu sovu“ i „Zlatnu sovicu“ cjelokupnoj srpskoj književnosti, Spasojević je istakao da na ovim konkursima mogu da učestvuju ljudi bez obzira gdje žive i da je jedini i osnovni uslov da su rukopisi na srpskom jeziku i ćirilici, a da to što je anoniman doprinosi objektivnosti nagrade.

Predsjednik žirija Sanja Macura ocijenila je da je „Zlatna sova“ postala brend na svesrpskom ukupnom prostoru i ukazala da rukopisi na konkurs za ovu nagradu pristižu iz cijelog svijeta.

Ona je navela da su tri dobitnička romana potpuno različita, a da je prvonagrađeni „Svitanje“ Ivane Spahić, koji obrađuje temu pokolja u Prebilovcima, na kvalitetan način obradio ovu temu da mogu da ga čitaju i osnovac i potomak preživjelih i da proizvede istu emociju.

Za drugonagrađeni roman „Otisci prošlosti“ Branka Jovičića, Macura je istakla da je jedan od najintrigantnijih romana koji na izuzetno interesantan način obrađuje čitav niz svakodnevnih tema i drži pažnju od prve do posljednje strane, dok je trećenagrađeni „Dnevnik jednog umiranja“ Gordane Opalić izvanredno napisana priča koja postavlja pitanje da li imamo pravo da mnogo više volimo one oko sebe nego sebe same.

Član žirija Željka Pržulj istakla je da se sva tri rukopisa tematski razlikuju, ali da im je zajedničko to što su veoma emotivna i proizvode podjednako jake emocije.

Promociji su prisustvovali i nagrađeni autori.

Na Sajmu je danas predstavljeno i izdanje Zavičajnog muzeja Gradiška „Uspon i pad malog Beograda“ Bojana Bojičića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana