Predstavljena knjiga “Pupin - lovac na zvezde”

Srna
Predstavljena knjiga “Pupin - lovac na zvezde”

NOVI SAD - lovac na zvezde” autora Radoslava Laleta Pavlovića, o životu i djelu jednog od najvećih svjetskih naučnika Mihajla Pupina.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je sinoć da ova knjiga čitaoca upoznaje sa svijetom u kojem je Pupin stasavao i đelom kojim ga je mijenjao.

“Autor nam je osvetlio Pupina na neobičan i originalan način, koji je postavio temelje da ova knjiga može da izraste u još neke umetničke sadržaje i pregnuća poput kinematografije i poezije. Brojni dijalozi iz Pavlovićeve knjige dovoljan su motiv da nastavimo da osvetljavamo Pupina kao čoveka o kojem nismo dovoljno znali, a koji nas je zadužio, često preko mere našeg golog opstanka”, rekao je Mirović.

On je istakao da čitaoci, pronicanjem u pripovjedački dar autora, iznova doživljavaju Pupina i njegov duh.

“Upoznajemo Pupinov Božiji dar i snagu koju je nosio. Dar koji je, uz veliku želju da uspe u svetu, bio neophodan da bi ga vodio do svega što je postigao i što je protkano rodoljubivom niti koju je nosio celog života”, rekao je Mirović.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić podsjetio je na činjenicu da je Pupin izabran za počasnog člana Matice 1927. godine.

“Pupin je izabran za počasnog člana Matice srpske povodom 100 godina od osnivanja najstarije kulturne institucije kod Srba, a knjiga koja je pred nama čuva sjećanje na Pupina i njegovo neprolazno delo”, konstatovao je Stanić.

Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik beogradske kompanije “Novosti”, koja je izdavač knjige “Pupin – lovac na zvezde”, rekao je prilikom njenog predstavljanja da je autor uložio veliki trud pišući o “srpskom velikanu koji je izmislio 20. vek”.

Autor Pavlović rekao je da je Pupin junak i uzor uz koga se odrasta i na koga se treba ugledati.

Knjiga “Pupin - lovac na zvezde” predstavljena je u Matici srpskoj u prisustvu brojne publike, poštovalaca lika i đela velikog srpskog naučnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana