Predstavljena knjiga “Kad budem još mlađi” autora Matije Bećkovića

RTRS
Predstavljena knjiga “Kad budem još mlađi” autora Matije Bećkovića

Banjaluka - Knjiga pjesama “Kad budem još mlađi” Matije Bećkovića veoma duhovito i originalno predstavlja sadašnje vrijeme u kojem je uticaj savremenih tehnologija na ljudski život i ponašanje izuzetno jak, ali ne uvijek baš i pozitivan. Ni jedna pjesma u knjizi nema svoj naslov, već su sve naslovljene sa KBJM (Kad budem još mlađi), prenosi RTRS.

Srpska književna zadruga predstavila je novo izdanje knjige pjesama Matije Bećkovića “Kad budem još mlađi” u kojoj autor, njemu svojstvenim humorom, obrađuje savremeni život.

Govoreći o knjizi koja je objavljena u okviru Edicije

“Momo Kapor”, urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakičević ocjenjuje da ovaj put Bećković koristi jedan poseban jezik - “jezik savremenog svijeta na koji je uticao internet, mediji, savremene tehnologije”.

U tom kontekstu, skraćenica KBMJ (Kad budem još mlađi) kojom je naslovljena svaka pjesma u knjizi, iskorištena je kako bi nas podsjetila na skraćenice koje koristimo za države, ljude, jedinstveni matični broj, što nam sve daje mogućnost da sagledamo krizu društva, jezika, morala.

- Ovo je knjiga prepravljene pameti, knjiga koja nam se smije iz ogledala Pabla Pikasa - kaže Lakičević.

Bećkovićev junak zamišlja šta bi činio kada bi bio još mlađi, nego onda kada je bio najmlađi.

Izvanredna humorna imaginacija, postulati prepuni pitanja i dilema složeni su od promjena i prilagođavanja blesavluka i padaroksa, elemenata nacionalne komedije i političke lakrdije igre i zbilje, vratiće, vjeruje Bećković, čitaoce poeziji, a poeziju na mjesto koje joj pripada.

- Dostignuća moderne poezije liče na dostignuća moderne hirurgije kada ti ubacuju sijalicu u venu i traže gdje si začepljen. Tako i poezija u našem vrmenu traži svoj put, a knjiga traži čitaoce kao što kamera traži zakrečen krvni sud. Ona je i terapeutsko sredstvo. Ima učinak bioptron lampe, sastavlja kosti, krpi dušu, hladi opekotine – rekao je on.

Zato bi, dodao je, osim u Srpskoj književnoj zadruzi, ova knjiga mogla da se kupuje i u prodavnicama zdrave hrane.

- Kao što Betmen vodi borbu protiv nepravde, pošto je bio žrtva i on i njegovi roditelji, i svojim plaštom štiti mnoge duše, bilo je očekivano da se njegovi sljedbenici jave i među pjesnicima. Kada se poruši i ismeje sve što vrijedi, krenućemo iz početka. Nećemo se valjda na nešto oslanjati i produžavati? Zar nije lakše da napišemo novu knjigu, nego da po kući tražimo negdje zaturenu, onu staru i davno napisanu - rekao je Bećković na promociji svoje nove knjige pjesama “Kad budem još mlađi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana