Predstavljen roman "Stanko Zagorac, zadužbinar"

Srna
Foto: Srna

ZVORNIK - U zvorničkom Domu omladine predstavljen je roman autora Rajka Boškovića iz Osmaka "Stanko Zagorac, zadužbinar" u izdanju "Asoglasa" iz Zvornika i Eparhije zvorničko-tuzlanske, koji govori o velikom doprinosu ovog čovjeka crkvenoj umjetnosti i uopšte kulturi srpskog naroda.

"Stanko je svojim djelom zaslužio da bude zabilježeno ono što je uradio. Sve što je zapisano trajno ostaje, pa će tako ostati zapamćeno i djelo ovog velikog čovjeka. Crkva koju je on uredio iznutra je najljepša koju sam ja vidio u svom životu", rekao je autor romana.

Bošković, kome je ovo treći roman i petnaesta knjiga, rekao je novinarima da je u knjizi opisan život Stanka Zagorca od djetinjstva do ovih dana, a roman je pisan u realističkom tonu, odnosno sve u njemu je istina koja je umjetnički oblikovana.

Recenzent romana Mirko Babić smatra da knjiga ima veliki značaj jer je to dokument o velikom čovjeku koji je puno uradio u jednom teškom vremenu.

"Oslikavajući nekoliko crkava, Stanko je ostavio pečat u svom vremenu. Knjiga je bitna jer govori o nekim ključnim životnim situacijama koje rijetko kada završe na način kako su zamišljene", rekao je sinoć Babić.

Prema njegovim riječima, Stanko je kao dječak zamišljao da sam napravi crkvu, te je jedan od rijetkih ljudi koji je svoj san mogao da odsanja do samoga kraja.

"Nije napravio crkvu, ali je dao da se oslikaju crkve čime se njegov san ostvario, a ujedno je dao doprinos crkvenoj umjetnosti i uopšte kulturi našeg naroda", rekao je Babić.

Stanko Zagorac, o kome roman govori, rekao je da je autor knjige jedno vrijeme bio njegov učitelj, te je mogao da u kontinuitetu prati njegov život i rad.

U romanu je opisano kako je rano ostao bez majke i oca i o maštanjima da napravi crkvu, te kako je Zagorac postao ono što jeste.

"Moja porodica je kompletno uradila freskopisanje i unutrašnje uređenje crkve Ognjene Marine u Capardama kod Osmaka. Sada radimo freskopisanje u staroj zvorničkoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja, a očekujemo blagoslov za uređenje manastira Papraća", rekao je Zagorac.

Ističući da ima sedmoro unučadi, Zagorac je dao obećanje pred Bogom da će da urede sedam crkava i manastira.

Direktor izdavačke kuće "Asoglas" Dejan Spasojević rekao je da mu je čast što je ova knjiga objavljena zajedno sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa Fotija.

On je dodao da se radi o čovjeku koji je svojim dobrim djelima i životom poslužio kao primjer mnogima i zaslužio da se o njemu pišu knjige, ispunjavajući riječi Svetog apostola Pavla, koji kaže "dobro činiti da vam ne dosadi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana