“Poniženi i uvređeni” Fjodora Mihailoviča Dostojevskog u novom izdanju

Priredila: Ilijana Božić
“Poniženi i uvređeni” Fjodora Mihailoviča Dostojevskog u novom izdanju

BANjALUKA - Roman “Poniženi i uvređeni”, koji je nagovijestio moćnu prozu Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, biće objavljen u novom izdanju izdavačke kuće “Laguna”, a ljubitelji književnost moći će tokom ovog mjeseca da pronađu ovo djelo na policama knjižara.

Ovaj roman prvi put je objavljen davne 1861. godine u časopisu “Vrijeme”. I u ovoj knjizi Dostojevski, kao i u drugima koje se uvrštavaju među klasike svjetske književnosti, uranja čitaoca u svijet moralne degradacije, neuzvraćene ljubavi i nepomirljivih odnosa prikazujući brojne paradokse ljudske duše.

Ovim romanom Dostojevski smjelo saopštava da oni koji tlače, ponižavaju i vrijeđaju neminovno siju gnjev koji prerasta u otpor etici praštanja.

Oskar Vajld je tvrdio da djelo “Poniženi i uvređeni” nije inferioran roman u odnosu na druga velika remek-djela, a zapisano je da je i Fridrih Niče bio dirnut sudbinama junaka ovog romana.

U središtu priče “Poniženih i uvređenih” su Ivan Petrovič Vanja, mladi pisac, od djetinjstva zaljubljen u Natašu Ihmenjevu koju šarmira egoističan mladi plemić Aljoša i zbog kojeg ona napušta roditeljski dom. Sve troje će patiti zbog sebičnih mahinacija Aljošinog oca, mračnog i moćnog kneza Valkovskog, a biće suočeni i sa problemom moralnog izbora.

Oskar Vajld je govoreći o ovom romanu istakao da on ima duboko autobiografski značaj jer je lik Vanje, siromašnog pisca koji voli Natašu uprkos njenom grijehu i sramoti, slika samog Dostojevskog.

Virdžinija Vulf je istakla da su romani Dostojevskog uzavreli vrtlozi, pješčane oluje koje se vrte, vodeni gejziri koji šište, kipe i usisavaju nas. Kako je kazala “Oni su sastavljeni od same duše. Protiv naše volje uvučeni smo, uskovitlani, zaslijepljeni, ugušeni, a istovremeno ispunjeni vrtoglavim zanosom. Samo su on i Šekspir ovako uzbudljivi.”

Roman “Poniženi i uvređeni” centralna je tema stvaralaštva Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. U kritici je navedeno da je ovo djelo najviše autobiografsko od svih koje je napisao. Njegovi junaci su njegova ljubav i njegova rana, a on je njihov branilac pred sudom čitalaca.

Djelo je na srpski jezik preveo Milosav Babović.

Djela

Fjodor Mihailovič Dostojevski jedan je od najznačajnijih književnika u istoriji svjetske književnosti. Njegova najznačajnija djela su “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Idiot”, “Bijedni ljudi”, te “Zli dusi”. Većina njegovih romana temelji se na suštinskim pitanjima dobra i zla, ljudske patnje, smrtnosti i besmrtnosti, te postojanja i nepostojanja Boga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana