Pola vijeka slavnog romana Ričarda Adamsa: Priča o zečevima i pomalo o ljudima

Branislav Predojević/Agencije
Pola vijeka slavnog romana Ričarda Adamsa: Priča o zečevima i pomalo o ljudima

LONDON - Kultno djelo dječje književnosti “Brežuljak Voteršip”, prvi i najuspješniji roman britanskog pisca Ričarda Adamsa, ove godine slavi pola vijeka od izlaska.

Roman nosi ime brežuljka na sjeveru Hempšira u Engleskoj, oblasti u kojoj je Adams odrastao, a korijene vuče iz priča kojima je Adams zabavljao svoje kćerke na brojnim putovanjima.

Izdavači su knjigu odbili trinaest puta prije nego što ju je konačno prihvatio Reks Kolings, koji je izdao u drugoj polovini 1972. godine. Kada je konačno objavljena, knjiga je brzo postigla veliki uspjeh, obarajući rekorde prodaje i u Britaniji i u SAD. Roman je postao moderni klasik, koji je do danas prodat u 50 miliona primjeraka, uz impresivnih 300 izdanja širom planete, zaradivši mu više novca nego sve njegove druge knjige zajedno.

Sam roman je teško žanrovski klasifikovati, a njegova radnja prati grupu kunića koji napuštaju svoju jazbinu i počinju novi život. Kunići u Voteršipu su znatno manje čovjekoliki nego što je slučaj sa tipičnim fikcijskim životinjama, oni žive u divljini i imaju stvarne fizičke osobine i instinkte, ne koriste tehniku niti se oblače, ali Adams im je podario jezik, običaje, poslovice, poeziju, mitologiju i vjeru, mrežu društvenih odnosa i niz teških izazova, nimalo ne štedeći djecu čitaoce u susretu sa njegovom pričom.

- Kad si mali, ne praviš razliku između fikcije i stvarnosti. Sve je to realnost. I hvala bogu na tome. Ne vjerujem u laganje djeci. Čitaoci vole da budu uznemireni, uzbuđeni i oduševljeni. Sjećam se da sam plakao kada sam bio mali zbog stvari koje su mi čitane, ali, na sreću, moji majka i otac su bili dovoljno mudri da nastave dalje - govorio je Adams.

Da bi bio što uvjerljiviji, Adams se konsultovao sa naučnikom Ronaldom Loklijem, autorom knjige “Privatni život zečeva” koja detaljno opisuje naučnu studiju koja posmatra životne obrasce poludivljih zečeva, kako bi mu pružila tačne informacije o navikama zečeva. Takođe, on se poslužio i brojnim elementima iz stvarnog života, istorije i mitologije, koje je ugradio u svoju priču.

Tumačenja i interpretacije njegove knjige su bezbrojni, počevši od alegorija do preuzimanja religije i politike, ali sam Adams ih sve odbija.

- To je trebalo da bude samo priča, i to je i ostalo. Priča, jako dobra priča, moram da priznam. Nije zamišljeno da bude parabola. To je važno - objašnjavao je pisac.

“Brežuljak Voteršip” je najprodavanija knjiga svih vremena izdavača “Pingvin”, a u javnom glasanju za 100 najboljih knjiga svih vremena, koje je 2003. godine sproveo Bi-Bi-Si, roman je bio na 42. mjestu.

Kada je stvarao djelo, Adams je imao 52 godine i radio je za državnu službu, i tada su njegove kćerke počele da ga mole da im ispriča priču.

- Bilo je teško i nezahvalno za početak. Imao sam 52 godine kada sam otkrio da mogu pisati. Volio bih da sam znao malo ranije. Nikada o sebi nisam mislio kao o piscu sve dok to nisam postao - navodio je Adams.

Do smrti je Adams izdao još desetine knjiga, neke od njih, poput romana “Šadrik”, stekle su, takođe, kultni status, ali nijedna nije ponovila uspjeh njegove priče o zečevima iz Voteršipa.

Adaptacije

Roman je tri puta adaptiran za mali ekran, jednom kao animirani film, a dva puta kao televizijska serija.

Animirani film u režiji Martina Rozena objavljen je 1978. godine i ostao je prilično vjeran tamnijim tonovima romana, dok je prva televizijska serija emitovana od 1999. do 2001. godine. Potom je “Netfliks” knjigu adaptirao u animiranu mini-seriju objavljenu 2018. godine. Knjiga je doživjela pozorišne i radio adaptacije, a poslužila je kao inspiracija za brojna muzička djela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana