Pokrovsko pjesničko saborovanje  u Brodu okupilo pjesnike iz regiona

Srna
Pokrovsko pjesničko saborovanje  u Brodu okupilo pjesnike iz regiona

BROD - U Brodu je danas, u okviru “Oktobarskih svečanosti slobode”, održano peto Pokrovsko pjesničko saborovanje, na kojem su učešće uzeli pjesnici iz regiona.

Pjesničku manifestaciju organizovali su Crkvena opština Brod i Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente povodom krsne slave hrama Pokrova Presvete Bogorodice i opštine Brod, uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Starješina hrama u Brodu Željko Teofilović rekao je da će zbornik ostati kao svjedok vremena, podsjećajući generacije koje dolaze da su prave vrijednosti srpskog naroda utkane u pravoslavnoj vjeri.

-Sabornost našeg naroda proizilazi iz života Crkve jer je ona saborna. Sabira nas sa svih strana svijeta i čini da budemo jedno u Hristu, braća i sestre, narod Božiji. I samo u toj ljubavi i zajedništvu opstajemo kao narod svetosavski i Božiji kome ništa ne mogu iskušenja ovoga svijeta. Zbog toga je izuzetna važnost u očuvanju pokrovskog saborovanja iza koga ostaje zbornik pjesama koji nas okrepljuje lijepom pisanom riječju i time nadahnjuje da promišljamo o našem životu i spasenju - istakao je Teofilović.

Predsjednik “Vihora” Nenad Simić rekao je da su peti put raspisali konkurs za dostavu pjesama duhovne tematike na koji je stiglo 130 prijava.

-U zborniku koji smo danas promovisali, petom u nizu, zastupljeni su pjesnici iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, AP Kosovo i Metohija - Srbija, Njemačke, Rusije - naveo je Simić.

Pjesnikinja Vesna Stojkovska iz Beograda istakla je značaj ovakvih događaja.

Konstatovala da je ovaj događaj na jednom mjestu spojio pjesnike iz svih zemalja bivše države.

Nakon okupljanja pjesnika ispred hrama u Brodu, nastupili su članovi Kulturno–umjetničkog društva “Duško Trifunović”, violinistkinja Ivone Ivanović, a nakon svečanog dijela otvaranja saborovanja u Svetosavskom domu održana je promocija zajedničkog zbornika pjesama koji nosi naziv “Pokrovsko pjesničko saborovanje”.

Ova manifestacija održava se uz pokroviteljstvo opštine Brod i načelnika opštine Zorana Vidića, Crkvene opštine Brod i Srpskog književnog kluba “Vihor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana