Međunarodni književni susreti Banjaluka 2024: Okupljanje pisaca u znaku kineske kulture

Branislav Predojević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Udruženje književnika Republike Srpske i ove godine organizuje devete po redu Međunarodne književne susrete, koji će se održati od 27. do 31. oktobra na više lokacija u Banjaluci te u Laktašima.

Manifestacija kao i prethodnih godina okuplja ugledne pisce, prevodioce i izdavače sa raznih strana svijeta.

Tako će u Banjaluku 27. oktobra doći pisci iz Kine, Rumunije, Kanade, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Crne Gore, a tradicionalno učestvuju i pisci iz Srbije i Republike Srpske.

- Suštinski cilj ovih susreta jeste ubrzaniji razvoj i unapređenje međunarodne književne i kulturne saradnje između pisaca iz Republike Srpske i pisaca iz drugih država, mogućnost prevođenja djela domaćih autora na strane jezike kao i stranih na srpski jezik, čime se otvara mogućnost za značajnije prisustvo domaćeg stvaralaštva na svjetskim književnim sajmovima i forumima. Takođe, susreti su i mjesto sveukupne srpske književne promocije, promocije našeg ćiriličkog pisma i mjesto gdje ćemo napokon značajnim piscima svijeta moći na osnovu dokumentarne građe ukazati na istorijske istine o tragičnih događajima sa ovih prostora, a za koje su najčešće imali posve druge informacije u svojim medijima - naveli su iz Udruženja književnika RS.

Trebalo bi pomenuti da je tokom 2017. godine ustanovljena nagrada međunarodnih književnih susreta za cjelokupno književno i prevodilačko djelo „Otvorena knjiga”, koja je dodijeljena uglednom ruskom pjesniku i prevodiocu Vjačeslavu Kuprijanovu, 2018. godine američkom pjesniku Džonu Tejloru, 2019. godine istaknutom italijanskom pjesniku Đorđu Lingvaglosi, 2021. godine poznatoj bugarskoj pjesnikinji Elki Njagolovoj, 2022. uglednom mađarskom pjesniku Ištvanu Turciju, a 2023. uglednom rumunskom pjesniku, akademiku Jonu Deakoneskuu (svih šestoro proglašeni su počasnim članovima Udruženja književnika RS). 

Tročlani žiri za nagradu „Otvorena knjiga” u septembru donio je jednoglasnu odluku da se nagrada za 2024. godinu dodijeli uglednom kineskom pjesniku Leiju Pinjangu. Pjesnika Pingjanga predložilo je Udruženje pisaca Kine, a u saradnji sa Ambasadom Kine u BiH.

Zahvaljujući ovoj odluci 27. oktobra u Banjaluku dolazi kineska delegacija koju čini šest članona, šef delegacije g. Ćiu Huadong, potpredsjednik Udruženja kineskih pisaca, g. Lei Pingjang, pjesnik i esejista, potpredsjednik Udruženja pisaca provincije Junan, g. Šen Vej, pjesnik i esejista, profesor na univerzitetu komunikacija u Žejiangu, g. Li Hungvej, romanopisac i pjesnik, zamjenik direktora Nacionalnog muzeja moderne kineske književnosti; gđa Dai Veina, istraživač saradnik Kineske akademije društvenih nauka; gđa Su Jue, osoblje Međunarodnog odjela Kineskog udruženja pisaca. 

Smatramo da je dodjela nagrade od posebne i političke važnosti, a ne samo književne, jer Udruženje književnika Republike Srpske i Republika Srpska ovom međunarodnom nagradom stiču svoje nove ugledne pobornike i prijatelje sa svjetske književne scene. 

Manifestacija 9. Međunarodni književni susreti - Banjaluka 2024. biće svečano otvorena 27. oktobra u 19 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. 

Susrete će otvoriti gospođa Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

PROGRAM

U programu će učestvovati svi gosti Lei Pingjang, Šen Vei, Li Hongvej, Dai Veina, Ćiu Huadong (Kina), Jon Deakonesku, Kristijan Aleksandroju (Rumunija), Julijana Marinković (Sjeverna Makedonija), Katarina Mikolašova (Slovačka), Rodoljub Ćorić (Crna Gora), Ištvan Tari (Srbija/Mađarska), Zoran Jungić (Kanada/ Republika Srpska), Vera Horvat, Selimir Radulović, Vlasta Mladenović (Srbija), Jelina Đurković, Slobodan Ristović, Miladin Berić, Miodrag Hrnjez Ljumo, Aleksandra Marilović, Marko Milovanović Marun (Republika Srpska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana