Pjesnici na tragu Radičevića

Aleksandra Glišić
Pjesnici na tragu Radičevića

Sremski Karlovci - Pjesnička manifestacija "Brankovo kolo" okupila je brojne ugledne majstore stiha, a u subotu je bila u znaku obilježavanja 130. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Drugi dan 42. "Brankovog kola" počeo je na vrhu Stražilova, a na Brankov grob cvijeće je položio i svijeću zapalio pjesnik iz Sarajeva Goran Simić, koji je i govorio jednu svoju brankovsku pjesmu. Zatim je narodni gajdaš Maksim Mudrinić izveo "Brankovu želju" Jovana Jovanovića Zmaja, napisanu povodom prenosa Brankovih zemnih ostataka 1883. godine.

O samom događaju prije 130 godina govorio je direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić ističući da je čin prenosa Brankovih kostiju iz Beča na Stražilovo bio visokorazredni kulturni događaj Srba mitskih razmjera, koji je gromoglasno odjeknuo u cijeloj Evropi.

Grujičić je govorio i o sukobu pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića povodom ovoga događaja. Kostić je bio napisao "Pravu Brankovu želju" u kojoj se ne slaže sa Zmajem, jer je smatrao da Branka ne treba prenositi u još neoslobođenu zemlju.

Radičevićevu poeziju govorio je pored Brankovog groba dramski umjetnik Boško Petrov. U podnožju Stražilova, pored spomenika Radičeviću, rad vajara Jovana Soldatovića, svečano je uručena prestižna nagrada "Stražilovo" Dragoslavu Dedoviću i Borisu Laziću, kao i mladim pjesnicima za prvu samostalnu knjigu, Ireni Bera i Goranu Gavriću Grgi.

- Stražilovo je danas značajno i po tome što daje prostor mlađim pjesnikinjama i pjesnicima. Svaka generacija mora da se izbori za prostor. Pjesništvo nije jedini način da se izrazite, ali je možda jedini koji od vas traži apsolutno unutrašnje jemstvo za izrečeno - rekao je Dragoslav Dedović primajući nagradu.

Po tradiciji, održan je poznati stražilovski pjesnički miting gdje su nastupili mnogi pjesnici: Stevan Tontić, Emsura Hamzić, Miroslav Aleksić, Damir Malešev, Ivan Lalović, Saša Nišavić, Branislav Zubović, Maja Belegišanin, Dubravka Milenković, Milan Rakulj i drugi.

Pjesnički turnir

Pjesnički turnir u šahu, jedinstven u svijetu, održan je juče 26. put u Sremskim Karlovcima. Učestvovali su Goran Babić, Stevan Tontić, Petar Lazić, Dimitrije Panfilov, Ranko Guzina i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana