Pjesnici na tragu Andrića

Mirna Pijetlović
Pjesnici na tragu Andrića

Višegrad - Književna manifestacija “Višegradska staza”, posvećena uspomeni na život i djelo Ive Andrića, počinje sutra i trajaće do nedjelje u Višegradu.

Bogat književni, likovni, muzički i kulturno-umjetnički program obilježiće i ovogodišnju manifestaciju, koja će biti održana u prostorijama Doma kulture i na ćupriji na Drini.

Polaganjem cvijeća na Andrićev spomenik biće otvorena “Višegradska staza”, u okviru koje će biti organizovani susreti bibliotekara Republike Srpske, izložbe fotografija i knjiga, kao i izložba slika koje su nastale na Međunarodnom likovnom saborovanju “Višegrad 2012”.

Besjedu o Andriću na svečanom otvaranju govoriće akademik Miro Vuksanović, a stihove o Andriću kazivaće glumac Tihomir Stanić.

Drugog dana manifestacije, u subotu, biće promovisan Zbornik “Andrićevom stazom”, a najavljena su i pjesnička druženja u Domu kulture i na otvorenoj sceni na ćupriji.

Značajan dio manifestacije je svakako promocija Kalendara “Prosvjeta” Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva za 2013. godinu, koji je priredio prof. dr Vojislav Maksimović.

- Već dugi niz godina prof. Maksimović priređuje Kalendar “Prosvjeta”, što nama predstavlja izuzetnu čast. Moram istaći da je “Kalendar” postao prepoznatljiva i respektabilna publikacija, u kojoj će čitaoci, pored pravoslavnog kalendara, moći da u 44 interesantna poglavlja pročitaju zaista veliku lepezu tema - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Glavnog odbora “Prosvjete” Slobodan Savić.

On je istakao da su naročitu pažnju u ovogodišnjem Kalendaru posvetili 200. godišnjici rođenja Petra Petrovića Njegoša, tako da se u Kalendaru nalazi niz tekstova posvećenih Njegoševoj riječi.

“Višegradska staza” biće zatvorena u nedjelju, a program završnog dana biće upotpunjen pozorišnim predstavama, predstavljanjem knjige dobitnika Andrićeve nagrade, te muzičkim matineom gudačkog kvarteta iz Užica.

“Nova Zora”

U okviru “Višegradske staze” biće promovisan i novi dvobroj  “Nove Zore” u izdanju “Prosvjete”. Urednik “Nove Zore” Nikola Asanović kaže da će se pred čitaocima na više od 500 stranica naći niz tekstova, eseja, poezije, proze, razgovora, te likovnih kritika.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana