Ovjenčani »Epitafi za neznane«

Aleksandra Madžar
Ovjenčani »Epitafi za neznane«

Stražilovo - Prestižna nagrada "Stražilovo" uručena je Anđelku Anušiću za knjigu izabranih i novih pjesama "Epitafi za neznane" na Stražilovu, kod "Brankovog čardaka".

Specijalna nagrada "Stražilovo" za najbolji pjesnički prvenac uručena je Jeleni Milošev za zbirku "Ćutanja pre poleta".

Ova nagrada se dodjeljuje za najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu.

U svom nadahnutom obraćanju, Anđelko Anušić je istakao da je  "Aleksije, odnosno Branko, rođen u Slavonskom Brodu, varoši koja u to vrijeme stolovaše u Vojnoj Krajini, slavonskom njenom djelu.

- Preci Brankovi, stoga, na izvestan način, behu graničari. Kao i on sam što je bio seobnik, seobar. Unutrašnji raseljenik, sa krstom epitimije i epifanije koji nosu u sebi to raseljeništvo. Danas bi rekli, s različitim valerima značenja tog pojma: Doseljenik. Došljak. Nadošlica. Prognanik.  Izbeglica - kazao je Anušić.

Na vrhu Stražilova, pored Brankovog groba, pjesnikinja Jelena Aleksić položila je cvijeće i zapalila svijeću, a potom rekla svoju pjesmu posvećenu Radičeviću.

Glumac Boško Petrov govorio je Brankovu pjesmu "Kad mlidijah umreti".

Na čuvenom Stražilovskom mitingu poezije nastupili su Stevan Tontić, Enes Kišević, Dragica Stojanović, Perica Markov, Dragana Kragulj, Ivan Lalović, Mićo Savanović, Saša Nišavić, Andrea Beata Bicok, Dimitrije Panfilov, Dubravka Milenković, Ivan Despotović, Nataša Živković i drugi.

- U gradskoj biblioteci u Novom Sadu priređene tri promocije, 7, 8. i 9. septembra. Iz večeri u veče biće predstavljeno po 12 srpskih pjesnika izbjeglica, živih i preminulih, iz Hrvatske, BiH, te sa Kosova i Metohije. Upravo izašle iz štampe biće promovisane dve nove pjesničke knjige "Brankovog kola", Ivana Despotovića i Gorana Šaule - kazao je direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić.

Promocije

U nedjelju, u centru Sremskih Karlovaca, na Trgu Branka Radičevića, kod česme "Četiri lava" održan je čuveni, sad već 28. turnir pjesnika u šahu po ugledu na Branka Radičevića koji je "šaha igrao vrlo vešto i vrlo brzo pokretao figure".

Igrali su Goran Babić, Petar Lazić, Želidrag Nikčević, Stevan Tontić, Radomir Mićunović i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana