Osam pjesnika u Brankovoj duhovnoj i poetskoj sjenci

Branislav Predojević
Osam pjesnika u Brankovoj duhovnoj i poetskoj sjenci

SREMSKI KARLOVCI - Ove godine prvi put prestižno priznanje “Brankovog kola” “Pečat varoši sremskokarlovačke”, u vidu izuzetne nagrade za ukupno djelo, pripalo je pjesniku Peri Zupcu.

Nagrada za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku objavljene između dva “Brankova kola” ravnopravno je pripala Todoru Bjelkiću, Valentini Milačić, Damiru Maleševu, Igoru Miroviću, Milici Bakrač, Barbari Novaković i Miletu Lisici. Ovi pjesnici proglašeni su za laureate “Pečata varoši sremskokarlovačke” u godini kada obilježavamo dva vijeka od rođenja Branka Radičevića. Ovu odluku jednoglasno je donio žiri “Brankovog kola” u sastavu: Nenad Grujičić (predsjednik), Jelena Aleksić i Andrej Jelić Mariokov. U najužem izboru za nagradu “Pečat varoši sremskokarlovačke” bile su i zbirke poezije Bogdana Džuvera, Nenada Šaponje, Momčila Bakrača, Radomira D. Mitrića, Zorana Mitića, Jelene Marićević Balać, Dragane Lisić i Mate Uljarevića.

Pero Zubac (1945, Nevesinje) živi u Novom Sadu, objavio je više od pedeset knjiga poezije i više od dvadeset za djecu, sastavio dvadesetak antologija. Izuzetna nagrada za životno djelo “Pečat varoši sremskokarlovačke” pripala je Zupcu povodom objavljenih izabranih pjesama u pet knjiga (Arhiv Vojvodine, Novi Sad, 2024), odnosno za ukupan pjesnički opus. Njegove potonje veoma značajne knjige razlikovale su se od kultnog prvenca ostvarujući se u novim tematsko-motivskim kreacijama i oblikovno-formalnim ključevima jedne neponovljive pjesničke sudbine.

Todor Bjelkić (Skipovac, 1946), živi u Irigu, objavio je više od dvadeset zbirki pjesama za decu i nekoliko knjiga proze za najmlađe. Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke” međutim pripala mu je za prvu knjigu poezije za tzv. odrasle “Ishodišta i zalazišta” (Srpska čitaonica, Irig, 2023). To je povod, a i prava prilika da ovo visoko priznanje obuhvati i uvaži njegovo bogato stvaralaštvo za djecu. Valentina Milačić (1966, Ravno Selo), živi u Banjaluci, objavila je pet knjiga poezije i jednu stručnu iz oblasti vaspitanja djece. Nagradu “Pečat varoši sremskokarlovačke” dobija za novu zbirku “Pjesma na žici” (Besjeda, Banjaluka, 2024). Nova knjiga Valentine Milačić nastavak je njene autentične poetike zasnovane na sublimisanju pjesničkih slika i prizora i vještom “ekonomisanju” sa “manjkom” jezičkog materijala. Damir Malešev (1966, Novi Sad), živi u rodnom gradu, objavio je dvije zbirke pjesama, sastavio dvije knjige pjesničkih prevoda: korejsku poeziju i pjesme “Bitlsa”. Nova, treća po redu knjiga Damira Maleševa, “Pravo značenje duše” (Kovači kulture, Novi Sad, 2024), ovjenčana “Pečatom varoši sremskokarlovačke”, donosi, kao i njegove prethodne zbirke, zrelog pjesnika zasnovanog na, između ostalog, utvrđivanju puteva pjesničke tradicije i zanata kroz živ dijalog sa Ivanom V. Lalićem, sa preplitanjem citata iz radionice Danila Kiša, Branka Miljkovića, Vaska Pope i Đorđa Balaševića, donoseći zatim “hvalospjeve” Imanuelu Kantu, Isaku Babelju, ali i parnoj lokomotivi, biciklu, jeseni, rimama i kromanjonskom slikaru. Igor Mirović (1968, Kruševac), živi u Novom Sadu, objavio je četiri knjige poezije, peta po redu - “U lavirintu” (Laguna, Beograd, 2024) - nagrađena “Pečatom varoši sremskokarlovačke”, privukla je pažnju žirija već po svom nazivu. Mirović je pjesnik specifičnog životnog iskustva i sudbine. Milica Bakrač (1977, Nikšić) živi u rodnom gradu, objavila je deset zbirki poezije, priredila četiri knjige drugih autora. Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke” pripala joj je za knjigu izabranih i novih pjesama “Hranitelj ptica” (Institut za srpsku kulturu, Nikšić, 2024). Barbara Novaković (1986, Rijeka), živi u Brčkom, objavila je dvije knjige pjesama, prevodi na srpski jezik Hesea, Rilkea, Brehta i Kafku. Treća po redu zbirka “Najduža molitva” (Poetikum, Kraljevo, 2024) donosi joj prestižnu nagradu “Pečat varoši sremskokarlovačke”, najprije za tematsko-motivski zaokruženu i na planu postupka ujednačenu knjigu. Mile Lisica (1986, Ključ), živi u Banjaluci, objavio je sedam knjiga pjesama i tri zbirke haiku poezije. Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke” pripala mu je za novu knjigu “Novembar će završiti pjesmu” (Grafid, Banjaluka, 2023).

“Pečat varoši sremskokarlovačke” traje punih pedeset sedam godina i spada među najstarije i najuglednije pjesničke nagrade u Srbiji i regionu. Ono što je Vukova nagrada po svom konceptu na ukupnoj kulturnoj sceni, to je “Pečat varoši sremskokarlovačke” na pjesničkoj.

Dodjela

Dodijeljena u godini proslave dva vijeka od rođenja Branka Radičevića nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke” biće svečano uručena novim laureatima na “Prolećnim Brankovim danima 2025”.

Uručenje je u Sremskim Karlovcima, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, gdje se Aleksije Radičević, potonji Branko, veliki pjesnik srpskog romantizma, školovao od 1835. do 1841. godine. Brankovo kolo će naredne godine obilježiti 190. godišnjicu dolaska Aleksija Radičevića na školovanje u Karlovačkoj gimnaziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana