Održano “Veče besjedništva” u Banjaluci

I.B.
Održano “Veče besjedništva” u Banjaluci

BANjALUKA-Ljubitelji snažne i slobodne riječi uživali su “Večeri besjedništva” koje je, u okviru programa “Kočićevog zbora”, održano večeras u parku Petar Kočić u Banjaluci.

Studenti Pravnog fakulteta iz ovog grada pokazali su talenat besjesjedeći  o važnim, društveno-političkim i socijalnim temama u čast velikog srpskog pisca.

Mentor u Centru za retoriku i govorništvo Olivera Ševo, koja je i viši asistent na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci kazala je “Glasu Srpske” da zajedno sa Gradom Banjaluka i Udruženjem književnika Republike Srpske ovo veče organizuju tradicionalno šesti put.

-Večeras je govorilo pet govornika. Svi su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Nama je drago da u ovako teškim vremenima uspevamo da očuvamo sećanje na Petra Kočića ali i pravo na slobodnu i mudru reč. Mladi besednici i mladi ljudi su oni na kojima će ovaj svet ostati, ali kako svet tako i javni govor. S tim u vezi smatram da je veoma važno da upravo oni govore u okviru ptograma “Kočićevog zbora”-kazala je Ševo.

Studentkinja Pravnog fakulteta Mirjana Milašinović koja je veče otvorila svojom besjedom istakla je da je odabrana  za govornika na ovoj manifestaciji jer je oduvijek voljela da govori o patriotskim temama i brigama koje more srpski narod.

-Velika nam je čast da mi budemo ti koji pomažu da se sjećanje na Petra Klčića očuva. Smatramo da se malo govori o tome šta je naš veliki pisac učinio za Srbe u BiH. Bio je borac za slobodu i narodni tribun te stoga moramo pronaći način da očuvamo sjećanje na njega, ne samo “Kočićevim zborom” nego i  literarnim stvaralaštvom- zaključila je Milašinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana