Od Njegoša do Bećkovića

Mirna Pijetlović
Od Njegoša do Bećkovića

Banjaluka - Ljetni dvobroj časopisa za književnost, nauku i kulturu “Krajina” izašao je iz štampe, a na gotovo četiri stotine stranica donosi mnoštvo raznovrsnih priloga.

- U rubrici “Poezija”, koja otvara časopis, objavljeni su stihovi Matije Bećkovića, Andrije Radulovića, Zorana Kostića, Đorđa Sladoja, Zdravka Miovčića i Predraga Bojića. Zatim slijedi takođe uobičajena rubrika “Proza” u kojoj se mogu pročitati prozni prilozi Aleksandra Bjelogrlića, Nenada Babića i Milane Babić - rekao je ovo za “Glas Srpske” glavni urednik časopisa Duško Pevulja.

Naročito je interesantna obimna studija “Montenegrologija”, autorski prilog Milutina Mićovića. U njoj autor sa više strana, na različite načine i različitim postupcima, uz primjetno prisustvo ironije, fenomenološki osvjetljava situaciju u današnjoj Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na identitetski inženjering koji je tamo prisutan.

- U rubrici rezervisanoj za problemske tekstove
naučnog karaktera nalaze se tri vrijedna rada. Ranko Popović piše o pripovjedačkom umijeću i poetičkim osobenostima romana Mome Kapora “Hronika izgubljenog grada”, Goran Maksimović analizira jednu od kapitalnih knjiga srpske nauke o književnosti, “Poetiku srpske književnosti” Jovana Deretića, a Milka Risović razmatra poetičke teme u pjesničkom djelu Petra Petrovića Njegoša - ističe Pevulja.

On dodaje da je u rubrici “Srbistika” prikazao dvadesetogodišnji period, od raspada jugoslovenske države do danas, u kome se odigrala obnova vukovske srpske filologije.

- U “Likovnoj Krajini” Mladenko Sadžak predstavlja slikara Milivoja Unkovića, dok Andrea Marić, već uobičajeno, ispisuje hroniku pozorišnog života u Banjaluci. Naravno, nije izostala ni, takođe standardna, rubrika o novim knjigama - kaže Duško Pevulja.

“Titanik”

- Kao dodatak ovom broju “Krajine” objavljena je knjiga Petra Milosavljevića “Titanik”, u kojoj se ideja jugoslovenstva, krah jugoslovenske države i djelatnost Josipa Broza Tita sagledavaju iz filološke perspektive - rekao je Duško Pevulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana