Objavljena knjiga “Šta misli visibaba” Stevke Kozić Preradović: Poetski oproštaj u slavu ljubavi

Branislav Predojević
Objavljena knjiga “Šta misli visibaba” Stevke Kozić Preradović: Poetski oproštaj u slavu ljubavi

BANjALUKA - “Šta misli visibaba” naziv je posthumno objavljene zbirke priča i pjesama književnice Stevke Kozić Preradović, koja je nedavno izašla u izdanju književne zajednice “Vaso Pelagić”.

U pitanju je svojevrstan poetsko-prozni oproštaj pokojne umjetnice od svoje najdraže publike, a koju je za štampu priredio njen bračni i književni partner Ranko Preradović. U knjizi koja je podijeljena na dva formativna poglavlja, prozni “Jezerce ogledalo” sa 15 kratkih priča i poetski “Šta misli visibaba”, sa 67 pjesama namijenjenih mališanima, toj najvjernijoj publici pjesnika.

Nadahnut predgovor “Šta misli visibaba (kroz teleskop dogledalo)” napisao je književnik Mirko Vuković, ističući da je o Stevkinom  životu i djelu već dovoljno napisano i poznato, ali da je njegova sublimacija svedena na jednostavnu himnu o ljubavi koja nikad ne prestaje.

- Stevka Kozić Preradović sa pozicije svog bogatog životnog iskustva ovom knjigom zapravo poručuje i najmlađim i onim starijim da u ljubavi nema škrtičarenja i da se ona umnožava utoliko više što se većma pruža. Da smo s njome uvijek na dobitku. Čak i onda kada gubimo - piše Vuković.

I ova knjiga jeste izgrađena na ljubavi svih vrsta, ljubavi prema poeziji i djeci, ljubavi prema umjetnosti, ljubavi supružnika i ljubavi prema božanskom nadahnuću. Umjetnica nije za života dozvolila da njene godine potisnu sjećanje na dijete u njoj, njena proza i pjesme odišu ljubavlju, kakvu samo dijete može osjećati, bezuslovnu i iskrenu. Potpuno je svejedno da li pjesnikinja piše o potrazi za klikerima, Drakulinom snu, lavljoj kandži koja čuva auto, vitezovima, radoznalim dječacima, bakama, suncu, kućama, svaki put ona talentom i ljubavlju pretvara svoje riječi u literarna čudesa koja samo mašta djeteta može zamisliti i oživjeti.

Pisac Mirko Vrućinić, koji je napisao pogovor za knjigu “Cvjetna niska raskoši i ljepote”, jasno skreće pažnju na činjenicu da je Stevka Kozić Preradović čitav život pisala iz srca i duše, vodeći uvijek računa da emocije budu na prvom mjestu.

- Stevka stvara poučno, jezgrovito djelo blisko malim čitaocima. Ono se odlikuje raznolikošću sadržaja a najviše bogatstvom stilskog i jezičkog izraza. Stevka piše nježno i osjećajno iz srca i duše i to one čiste, dječije. Jezik joj je jasan, čist, bogat i raskošan, a stil slikovit, topao i osjećajan, što predstavlja dodatnu vrijednost ovoj zbirci - rekao je Vrućinić.

Dodatno bogatstvo knjige su fantastične ilustracije Evite Bojkovac, koja je uradila i naslovnu stranu knjige, a njom se velika književnica skromno oprostila od svoje publike, kojoj je tokom cijele karijere poklanjala pjesme i priče, tražeći zauzvrat samo ono što je davala, a to je, da ne bude dileme, ljubav.

Karijera

Stevka Kozić Preradović (1945 - 2003) rođena je u Gornjim Karajzovcima, bila je pjesnik, prozni i dramski pisac za djecu i odrasle, književni kritičar, putopisac. Objavila je tridesetak knjiga poezije i proze. Već 1964. godine nagrađena je u Banjaluci za roman u rukopisu “Ključ nisam našao”. Prevođena selektivno na 16 jezika počev od pjesme “Gost” 1970.  Kasno, tek 1973. objavljuje prvu zbirku pjesama ovjenčanu “Kočićevom nagradom” (Društvo pisaca Bosanske Krajine). Uvrštena je u 45 antologija proze i poezije domaćih i stranih autora, te u  lektiru od 2003. i studijske programe za dječiju književnost  od 2015. godine. Značajnije nagrade koje je dobila za knjige i doprinos razvoju kulture  su “Veselin Masleša”, “Šušnjar”, “Kočićevo pero”, “Dragojlo Dudić”, “Pesnički krčag”, “Slovo Kočiću”, “Ključ Modrog grada”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana