Objavljena knjiga sabranih romana Stevana Sremca: Nezaboravnim likovima sačuvao duh srpskog naroda

Ilijana Božić
Objavljena knjiga sabranih romana Stevana Sremca: Nezaboravnim likovima sačuvao duh srpskog naroda

BANjALUKA - Duže od jednog vijeka likovi Stevana Sremca kao što su Ivko i njegovi pajdaši, Mane kujundžija i Zona Zamfirova, kir Geras, Vukadin, pop Ćira i pop Spira zasmijavaju i razgaljuju čitaoce.

Svi ti nezaboravni karakteri kojima je pisac oživio palanački mentalitet i osobine svog naroda objedinjeni su u jednoj knjizi koja nosi naziv “Romani” Stevan Sremac.

Zahvaljujući izdavačkoj kući “Laguna” ljubitelji kvalitetnog štiva će od  sutra na jednom mjestu moći da čitaju o zgodama i nezgodama Sremčevih junaka i da na zanimljiv način upoznaju mentalitet srpskog naroda svih dijelova Srbije.

Veliki srpski pisac rođen je prije 165 godina a njegova djela su i dan-danas aktuelna. Sam je kazivao da nema potrebe da izmišlja teme za pisanje jer ih život nudi u izobilju. Poznato je da je ljude promatrao po ulicama i u kafanama, te da je inspirisan njihovim ponašanjima ispisivao najljepše stranice. Vrlo često je anegdote koje je slušao u razgovorima pretvarao u sjajna djela srpske književnosti.

Knjiga “Romani” Stevan Sremac obuhvata “Ivkovu slavu”, “Zonu Zamfirovu”, “Pop Ćiru i pop Spiru”, “Limunaciju na selu”, “Vukadina”  i  “Kir Gerasa”.

- Ono boemsko i istinsko ljudsko u Stevanu Sremcu instinktivno su ga vodili da u malograđanskom svetu voli ono što je životnije o čemu svjedoče Ivkovi pajdaši i Mane iz “Zone Zamfirove” ili se srdačno smeje ljudskim nastranostima, smešnim ambicijama i postupcima za šta je primer “Vukadin”. Sremac, u tom svetu i životu, voli pre svega i najviše ono što pobuđuje na smeh, spontan, bučan, razdragan - naveo je Dimitrije Vučenov u obrazloženju knjige.

Romane “Ivkova slava” i “Zona Zamfirova” karakteriše uspjelo korišćenje dijalekatskih i lokalnih osobina niškog govora.  S druge strane Sremac nas kroz anegdotu o svađi i tuči dvojice popova Bačvana, uspješno koristeći provincijalizme, varvarizme i kolokvijalni govor banatskih i bačkih žitelja upoznaje sa društvenim prilikama koje su vladale  u Vojvodini onog vremena. Pored toga u romanu “Pop Ćira i pop Spira” Sremac nam kroz nostalgičnu sliku na kraju romana, kada se  susretnu učitelj Pero i Jula pokazuje koje su prave životne vrijednosti, ali i koliku snagu ima stari, patrijarhalni način života u odnosu na novi, moderni.

Dužim pripovijetkama “Vukadin” i “Kir Geras” pisac je opisao Beograd,  Šumadijsku palanku, ali i govor koji je preovladavao u građanskim sredinama u Srbiji s kraja 19. vijeka.

Stevan Sremac se odvaja od dotadašnjih realista jer je dao široku sliku društva, pri čemu je do danas ostao jedinstven srpski pisac koji se uspješno oprobao u tri različita narečja srpskog jezika, obogatio njegovu leksiku i dočarao kako patrijarhalnu i tradicionalnu tako i onu građansku Srbiju svoga doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana