Objavljena knjiga “Rekvijem za moje priče” Ratka Đogatovića: Poetski zapisi o životu i smrti

M. M.
Objavljena knjiga “Rekvijem za moje priče” Ratka Đogatovića: Poetski zapisi o životu i smrti

BANjALUKA - “Rekvijem za moje priče” naziv je nove knjige Ratka Đogatovića, koja je objavljena u “Art printu” u Banjaluci. Riječ je o zbirci u kojoj je zabilježio nekoliko desetina poetskih zapisa.

- Ništa ne očekujem, ništa ne tražim od svijeta koji prezirem. Ništa od ljudi, koji postaše demoni, koji su to oduvijek bili, samo su se krili u socijalnoj mimikriji. Ništa od branše kojoj pripadam, koju isto tako čine samo ljudi, tek, samoživci, koji se kriju iza svojih svetačkih figura, a u stvari kad ih razobličiš najprljavije su svinje u ljudskim obličjima i koji će prodati sve i svakog, za svoje lične prestiže i interese. Ništa ne očekujem i ništa ne tražim ni od kog, iznad sam svega, i iznad svih, sreća i nesreća. Dovoljna mi je već istina koju znam i to što pripadam sebi i svom duhovnom svijetu. Na kraju, pitam se, ko je još, osim mene, toliko dosljedan i toliko čist - bilježi ovaj autor u tekstu umjesto predgovora ovoj knjizi, o kojoj je Radmilo V. Radovanović zapisao da je Đogatovićeva lirska priča samoće i “poezija opštenja”.

Radovanović je u recenziji naveo da je riječ o rukopisu koji uspijeva da odgovori na pitanje samog autora sebi i ostalima, te da je u stvari riječ o rukopisu kojeg je autor najviše namijenio samom sebi.

- Njegovi lirski zapisi su faktički njegove pjesme i priče  o životu i smrti, opijelo nad onim koji ostavlja ovaj svijet, svijet koji je ravnodušan - bilježi Radovanović.

Đogatović je do sada objavio oko sedamdeset knjiga, uglavnom poezije, a poznat je po minimalističkim pjesmama, haiku poeziji i po tome što je tvorac kratke zapisničke forme i aforistike.

- On se često pita otkako piše pjesme i razne književne oblike da li to vrijedi činiti, zar ne bi bilo bolje pretvoriti život u poeziju nego praviti poeziju od života, što on u suštini i čini u svom naumu - bilježi Radovanović, koji se u recenziji osvrnuo i na pojedine naslove u zbirci, kao što su “Sudbina”, “Kuća”, “Nevjernik”, “Slučaj za sebe” i druge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana