Objavljena knjiga pjesama “Opsada moga Ja” Stevana Tontića: Čudo ljubavi kao posljednji spas

Milanka Mitrić/agencije
Objavljena knjiga pjesama “Opsada moga Ja” Stevana Tontića: Čudo ljubavi kao posljednji spas

BEOGRAD - “Opsada moga Ja” nova je knjiga pjesama Stevana Tontića, objavljena u izdanju “Arhipelaga”, a pjesme koje su njome objedinjene, prema riječima izdavača, sažimaju i izražavaju uskomešano i uzdrhtalo osjećanje svijeta.

- Dok je svet prepun opasnosti i nesigurnosti, čovek je sveden na izdvojeno i opsednuto Ja. To Ja je čitav njegov dostupni svet, sve ono što misli i ono što veruje, ono što zna i ono što sluti, ono što ga spasava i ono od čega strepi. Ja su, naravno, i drugi, mnoštveni i sasvim raznoliki, bliski i daleki, srodni i otuđeni - navode iz “Arhipelaga”.

Izdavač navodi i to da su u stihove smješteni strah i nemir, koji kao da se gnijezde u svakoj pjesmi.

- Strah i nemir produbljuju se u pesničkim dijalozima sa smrću. Kao što je svet sveden na čovekovo Ja, kroz koje se prelamaju najrazličitija iskustva, stanja i emocije, tako je i ukupno ljudsko vreme svedeno na retke, povlašćene i izuzetne trenutke, u kojima se iskupljuje nesmireno i zabrinuto trajanje. Svedočanstvo tih trenutaka jesu ove Tontićeve pesme. Ako prema početku tog sveta vode sećanja, najčešće porodična i autobiografska, od kraja tog sveta svedenog na opsednuto Ja deli još samo čudo ljubavi kao poslednje čudo spasa - zaključuje izdavač.

Tontić je ranije objavio zbirke među kojima su “Naše gore vuk” (1976), “Tajna prepiska” (1976), “Hulim i posvećujem” (1977), “Crna je mati nedjelja” (1983), “Prag” (1986), “Sarajevski rukopis” (1993), “Blagoslov izgnanstva” (2001), “Sveto i prokleto “(2009), “Svakodnevni smak svijeta” (2013) i “Hristova luda” (2017).

- Tontić je prevođen na mnoge strane jezike. Dobitnik je domaćih i međunarodnih priznanja - Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Šantićeve, Zmajeve, Rakićeve, Kočićeve nagrade, Antićeve i Disove nagrade, međunarodne nagrade “Sarajevskih dana poezije”, kao i nagrada “Dušan Vasiljev”, “Ljubomir Nenadović”, “Žička hrisovulja” i “Velika bazjaška povelja”. U Nemačkoj su mu dodeljene nagrada Bavarske akademije lepih umetnosti, nagrada grada Hajdelberga “Književnost u egzilu” i nagrada “Rajner Kunce” - dodaje izdavač u osvrtu na bogatu biografiju ovog pjesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana